Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Η Συνταγή των Χριστουγέννων

Η γιορτή των Χριστουγέννων πλησιάζει και πολλές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με το εξής πρόβλημα: πολλά παιδιά δυσκολεύονται να αποστηθίσουν τα λόγια τους. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για αλλόγλωσσους μαθητές. Χάνουμε ώρες ατελείωτες προσπαθώντας να βοηθήσουμε ή να πείσουμε αυτά τα παιδιά να ασχοληθούν με τον ρόλο τους και να τον μάθουν!  Ατέλειωτες ώρες με παρακάλια, απειλές (!), προτροπές. Κι όμως τα συγκεκριμένα παιδιά θα ήθελαν τόσο πολύ να συμμετάσχουν στη σχολική γιορτή χωρίς το βάρος του να μάθουν απ' έξω για μια ακόμη φορά λόγια. Δεν είναι κρίμα να βασανιζόμαστε άδικα, ενώ θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση;

Η λύση που βρήκα, όταν υπηρετούσα σε διθέσιο σχολείο, ήταν αυτή της έμμετρης αφήγησης, κατάλληλης ώστε να επιτρέπει τη θεατρική της απόδοση. Με αφηγήτρια την αφεντιά μου (αν και αυτό δεν είναι κανόνας), τα παιδιά μετουσίωσαν τους στίχους σε κίνηση επί σκηνής. 

Η "Συνταγή των Χριστουγέννων" είναι αυτή η έμμετρη αφήγηση και απευθύνεται σε παιδιά Νηπιαγωγείου, αλλά και στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού (Α' - Γ'). Οι βασικοί ρόλοι είναι 5 (φεγγάρι και 4 αστέρια). Ωστόσο, θα μπορούσε να προσαρμοστεί στις ανάγκες μεγαλύτερου τμήματος αυξάνοντας τον αριθμό των αστεριών. 

Η υπόθεση του έργου αφορά σε ένα γριπωμένο αστεράκι που, αν και Χριστούγεννα, δεν μπορούσε να φωτίσει τον κόσμο. Έτσι, το φεγγάρι με συνεργούς του κι άλλα αστεράκια - φιλαράκια ανέλαβαν να βρουν τη συνταγή που θα γιάτρευε το μικρό, άρρωστο αστέρι.

Η λύση μου με έβγαλε ασπροπρόσωπη εκείνη τη σχολική γιορτή και τα παιδιά το καταχάρηκαν! Ελπίζω να βοηθήσει κι εσάς! Το αρχείο θα το βρείτε αν κάνετε κλικ στην εικόνα:



 

1 σχόλιο:

  1. Γεια σας. Το θεατρικό είναι πολύ όμορφο και θα ήθελα να το "παίξουμε" στη σχολική μας γιορτή. Μήπως μπορείτε να δώσετε κάποιες ιδέες για τη μουσική που θα το συνοδεύει και τις κινήσεις των παιδιών; Θα το εκτιμούσα αφάνταστα γιατί έχω "κολλήσει" στο σκετσάκι και στον τρόπο που θα εμπλουτιστεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή