Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Ένας καινούριος μαθητής - Ορθογραφία ρηματικής κατάληξης -όμαι

Καινούριος ο μαθητής, καινούριος και ο ορθογραφικός κανόνας που εισάγεται στο σχολικό βιβλίο. Για μια ακόμη φορά, επιστρατεύτηκα το διαδραστικό τετράδιο και ετοίμασα μία παιχνιδιάρικη διαδραστική δραστηριότητα με στόχο τα πρωτάκια μου να έρθουν σε επαφή με τον συγκεκριμένο ορθογραφικό κανόνα.

Χρησιμοποίησα περίγραμμα διπλών καρδιών και έγραψα στη μια πλευρά της καρδιάς κάποιο ρήμα στον ενεργητικό του τύπο. Η απέναντι πλευρά της καρδιάς παρέμεινε κενή, έτσι ώστε εκεί τα παιδιά να γράψουν τον αντίστοιχο παθητικό τύπο στο πρώτο ενικό πρόσωπο.

Στη συνέχεια, τύπωσα το έγγραφο σε χρωματιστό χαρτί Α4. Έκοψα περιμετρικά τις καρδιές και τα παιδιά κόλλησαν είτε από την κενή πλευρά, είτε από την πλευρά με το ρήμα. Τσακίσαμε κατά μήκος της διακεκομμένης γραμμής.


Τα παιδιά έγραψαν τον αντίστοιχο ρηματικό τύπο σε -όμαι και υπογράμμισαν ή κύκλωσαν με χρωματιστό μαρκαδόρο την κατάληξη.


Το αρχείο θα το βρείτε κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει ο αγαπημένος ορθογραφικός κανόνας των παιδιών!