Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Ορθογραφία ρημάτων σε -ω (διαδραστικό τετράδιο)

Ως γνωστόν η ορθογραφία είναι μία πονεμένη υπόθεση τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους γονείς! Ήδη από την Α' Δημοτικού και πριν καλά-καλά το παιδί μάθει να αναγνωρίζει όλα τα γράμματα, εισάγονται ανεπαίσθητα κανόνες ορθογραφίας. Και από τη στιγμή που μάθαμε το Ωω, η ορθογραφία της κατάληξης των ενεργητικών ρημάτων του ενεστώτα μας κάνει σινιάλο να τη διδάξουμε ή μάλλον να την εμφανίσουμε κάπως διακριτικά και "ήσυχα" στην τάξη.

Ένα γουρουνάκι ζωηρό, αλλά προπαντός ορθογραφημένο ήταν βοηθός σ' αυτήν την προσπάθειά μου για εξοικείωση των παιδιών με τον συγκεκριμένο κανόνα ορθογραφίας. Έγραψα ένα κείμενο στο οποίο ένα χαριτωμένο γουρουνάκι αφηγείται σε πρώτο ενικό πρόσωπο στιγμές από την καθημερινότητά του. Το κείμενο παρουσιάζεται πλαισιωμένο από εικόνες και προορίζεται για ένα διαδραστικό τετράδιο.


Το "φύλλο εργασίας" έχει τη μορφή λουλουδιού. Στο κέντρο του είναι το κείμενο και γύρω διάσπαρτες ως πέταλα του λουλουδιού είναι οι εικόνες.
Αφού κόψαμε και κολλήσαμε το λουλούδι στο τετράδιό μας, ξεκίνησε η ανάγνωση του κειμένου, πρώτα από εμένα. Ακολούθησαν ερωτήσεις κατανόησης σε συνδυασμό με τις εικόνες.


Στη συνέχεια, αναζητήσαμε με χρωματιστό μαρκαδόρο-ξυλομπογιά τα ρήματα σε -ω.


Βρήκαμε το πέταλο με την εικόνα που οπτικοποιούσε το κάθε ρήμα. Διπλώσαμε το πέταλο και πίσω του γράψαμε το ρήμα.


Και έτσι, σιγά σιγά γέμισαν τα πέταλα και έκλεισαν!


Φυσικά, όποιος ήθελε χρωμάτισε τις εικόνες!


Μπορεί ο άμεσος στόχος να ήταν η επαφή των παιδιών με τον προκείμενο ορθογραφικό κανόνα, αλλά έμμεσα υλοποιήθηκε ο στόχος της κατανόησης ενός κειμένου, μιας και ήταν μια ευκαιρία εξάσκησης στην ανάγνωση. Να τονίσω ότι το κείμενο προϋποθέτει τη διδασκαλία των γραμμάτων τουλάχιστον μέχρι την ενότητα "Πουπουλένια σύννεφα".

Αν θέλετε κι εσείς να γνωρίσετε το μικρό, ζωηρό και ορθογραφημένο γουρουνάκι, κατεβάστε το αρχείο, κάνοντας κλικ στην εικόνα που ακολουθεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου