Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Επιστροφή στην τάξη μετά από διακοπές...

Το θέμα της επιστροφής στα θρανία μετά από πολυήμερες διακοπές μας απασχολεί κάθε χρόνο, είτε πρόκειται για τις πασχαλινές είτε για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές. Είναι δύσκολη η μετάβαση στη σχολική πραγματικότητα. Ιδιαίτερα, αν μιλάμε για τα παιδιά των μικρών τάξεων... 

Στην προσπάθειά μου να κάνω πιο ομαλή τη μετάβαση των παιδιών στο σχολείο, μιας και πρόκειται για πρωτάκια, μετά από τις διακοπές των Χριστουγέννων ακολούθησα την παρακάτω διδακτική διαδρομή. Αρχικά έγραψα ένα κείμενο με κύριο θέμα τον νέο χρόνο ("Τα γενέθλια του Χρόνου"), συνοδευόμενο από ερωτήσεις κατανόησης. Το κείμενο απαιτεί τη διδασκαλία των γραμμάτων μέχρι το "Ζαχαροπλαστείο του Γλυκόσαυρου".




Αφού συζητήσαμε, έδωσα το σχετικό φύλλο εργασίας ("Καλωσήλθες Νέα Χρονιά!"), στο οποίο τα παιδιά καταγράφουν με ευχάριστο τρόπο στιγμές από τις διακοπές τους. Το συγκεκριμένο φύλλο εργασίας, έτσι όπως είναι δομημένο, προορίζεται για πρώτες τάξεις του Δημοτικού, αλλά μπορεί να αναπροσαρμοστεί ανάλογα με τα δεδομένα της τάξης σας. Ακολουθεί, φυσικά, παρουσίαση του φύλλου εργασίας των παιδιών στην ολομέλεια της τάξης.




 Τέλος, ακολούθησε κατασκευή με το καπελάκι και τη σχετική ευχή του φυλλαδίου να παίρνει σάρκα και οστά κοσμώντας την πόρτα της τάξης μας! Εδώ θα βρείτε το πατρόν για το καπέλο με τις γραμμές, όπου τα παιδιά γράφουν την ευχή. Το πατρόν το τύπωσα σε χαρτονάκια Α4.



Η ανάρτηση θα ανανεώνεται με σχετικές δράσεις των επόμενων διακοπών!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου