Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Το δώρο της Παπλωματούς

Είναι νύχτα Χριστουγέννων όταν μια καλή κοπέλα ράβει ατέλειωτες ώρες για να ζεστάνει τους φτωχούς. Την ίδια ώρα ένας Βασιλιάς απαριθμεί τα δώρα του, μα κανένα δεν του αρέσει. Αυτό που εκείνος θέλει απεγνωσμένα είναι ένα πάπλωμα ραμμένο από τα χέρια της Παπλωματούς. Θα γίνει δικό του υπό όρους. Θα συμφωνήσει; Θα αποκτήσει, άραγε, το πάπλωμα που τόσο αυτός ποθεί;

Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο βασισμένο στο βραβευμένο παραμύθι "Το δώρο της Παπλωματούς" των Τζέφ Μπραμπώ και Γκέηλ Μάρκεν και προσαρμοσμένο ώστε να μπορεί να αποδοθεί από μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων του Δημοτικού. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει έμμετρους κατά κύριο λόγο διαλόγους (κυρίως δίστιχα) και 8 βασικούς ρόλους (Αφηγήτρια, Παπλωματού, Βασιλιάς, Βασίλισσα, Βοηθός Βασιλιά, 2 σπουργίτια, Αρκούδα) που συνθέτουν τον κορμό της ιστορίας και απευθύνονται σε μεγάλες τάξεις (Δ' - Στ'). Αυτοί οι ρόλοι πλαισιώνονται από 8 ομάδες χαρακτήρων - ρόλων (Αστέρια, Φτωχοί, Όνειρα, Στρατιώτες, Δώρα, Υπήκοοι, Άγγελοι, Σπουργίτια). Συνολικά το έργο περιλαμβάνει ρόλους για 100 παιδιά. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα το έργο να προσαρμοστεί στις ανάγκες του κάθε σχολείου ή τάξης ενώνοντας ή αφαιρώντας δίστιχα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο αρχείο δεν προτείνονται μουσικές ή τραγούδια και κουστούμια. Το έργο θα πρέπει να εμπλουτιστεί με μουσικοχορευτικά δρώμενα έτσι ώστε να μη χάσει το ενδιαφέρον του. 




Ενδεικτικά:




Το αρχείο με το σενάριο θα το βρείτε κάνοντας κλικ στην εικόνα:



Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Η Συνταγή των Χριστουγέννων

Η γιορτή των Χριστουγέννων πλησιάζει και πολλές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με το εξής πρόβλημα: πολλά παιδιά δυσκολεύονται να αποστηθίσουν τα λόγια τους. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για αλλόγλωσσους μαθητές. Χάνουμε ώρες ατελείωτες προσπαθώντας να βοηθήσουμε ή να πείσουμε αυτά τα παιδιά να ασχοληθούν με τον ρόλο τους και να τον μάθουν!  Ατέλειωτες ώρες με παρακάλια, απειλές (!), προτροπές. Κι όμως τα συγκεκριμένα παιδιά θα ήθελαν τόσο πολύ να συμμετάσχουν στη σχολική γιορτή χωρίς το βάρος του να μάθουν απ' έξω για μια ακόμη φορά λόγια. Δεν είναι κρίμα να βασανιζόμαστε άδικα, ενώ θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση;

Η λύση που βρήκα, όταν υπηρετούσα σε διθέσιο σχολείο, ήταν αυτή της έμμετρης αφήγησης, κατάλληλης ώστε να επιτρέπει τη θεατρική της απόδοση. Με αφηγήτρια την αφεντιά μου (αν και αυτό δεν είναι κανόνας), τα παιδιά μετουσίωσαν τους στίχους σε κίνηση επί σκηνής. 

Η "Συνταγή των Χριστουγέννων" είναι αυτή η έμμετρη αφήγηση και απευθύνεται σε παιδιά Νηπιαγωγείου, αλλά και στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού (Α' - Γ'). Οι βασικοί ρόλοι είναι 5 (φεγγάρι και 4 αστέρια). Ωστόσο, θα μπορούσε να προσαρμοστεί στις ανάγκες μεγαλύτερου τμήματος αυξάνοντας τον αριθμό των αστεριών. 

Η υπόθεση του έργου αφορά σε ένα γριπωμένο αστεράκι που, αν και Χριστούγεννα, δεν μπορούσε να φωτίσει τον κόσμο. Έτσι, το φεγγάρι με συνεργούς του κι άλλα αστεράκια - φιλαράκια ανέλαβαν να βρουν τη συνταγή που θα γιάτρευε το μικρό, άρρωστο αστέρι.

Η λύση μου με έβγαλε ασπροπρόσωπη εκείνη τη σχολική γιορτή και τα παιδιά το καταχάρηκαν! Ελπίζω να βοηθήσει κι εσάς! Το αρχείο θα το βρείτε αν κάνετε κλικ στην εικόνα: