Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

ΚρυμΜΕΝΩ στο σπίτι

Σύνθημα των ημερών είναι "Μένουμε σπίτι" και σας έχω ιδέα! Τι θα λέγατε για κρυμμένο σπιτικό θησαυρό; Είναι αλήθεια ότι εγώ προσωπικά έχω αξιοποιήσει άπειρες φορές τον κρυμμένο θησαυρό σε πολλές παραλλαγές στην τάξη και κυρίως όταν ήμουν υπεύθυνη ολοήμερου τμήματος. Έτσι αυτό το παιχνίδι αποδείχτηκε πραγματικά ανεκτίμητο παιδαγωγικό εργαλείο.

Μία από αυτές τις παραλλαγές, βασισμένη σε κατασκηνωτική ιδέα (υπήρξα φανατικό κατασκηνωτικό ομαδόπουλο!), είναι και αυτή που σας προτείνω. Έχω δημιουργήσει 7 αποκρυπτογραφημένα μηνύματα σαν γρίφους. Προκειμένου να λυθούν τα μηνύματα - γρίφοι έχω φτιάξει το αντίστοιχο σε κάθε χάρτη αλφαβητικό σύστημα. Τα παιδιά βάζουν σε κάθε κωδικό το γράμμα που αντιστοιχεί και γράφουν το μήνυμα ανακαλύπτοντας την κάθε κρυψώνα.



Επέλεξα κρυψώνες που υπάρχουν σε κάθε σπίτι ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά του. Ωστόσο, το αρχείο διατίθεται και σε επεξεργάσιμη μορφή έτσι ώστε να το προσαρμόσετε στα δεδομένα του σπιτιού σας. Σκέφτομαι τι ωραία που θα περάσετε αν έχετε αυλή! Ο κάθε χάρτης οδηγεί στον επόμενο και δεν ξεχνάμε στον τελευταίο σταθμό να κρύψουμε τον θησαυρό μας (π.χ. καραμέλες, σοκολατάκια)!


Οι οδηγίες περιλαμβάνονται στο αρχείο.



Η ιδέα μπορεί να αξιοποιηθεί και σε περίπτωση party (όταν ξεπεράσουμε τον ιό), στο σχολείο, σε κατασκηνώσεις, κατηχητικά κ.τ.λ.

Το αρχείο θα το βρείτε επιλέγοντας την εικόνα:


Καλή διασκέδαση!!

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

Τα παιδία παίΖει με τους πρώτους κανόνες ορθογοραφίας

Αχ, αυτή η ορθογραφία! Ο βραχνάς δασκάλων, γονέων και φυσικά πρωτίστως των παιδιών! Μάλιστα, αυτή κάνει τα πρώτα δειλά της βήματα ήδη από την Α' τάξη, όπου ενώ οι μαθητές δεν έχουν μάθει καλά καλά να γράφουν και να διαβάζουν, καλούνται να γίνουν και ορθογράφοι!

Θυμάμαι τον εαυτό μου να τονίζει με φωνή καμπάνα "ΤΟ" πριν από τα ουδέτερα αναμένοντας το πολυπόθητο "ι"! Θυμάμαι, πάλι, το εαυτό μου να ρωτά μετά από λάθος κατάληξη σε θηλυκό ή ουδέτερο π.χ. χταπόδει: "κάνει κάτι;;;" και το παιδί με σιγουριά να απαντά: "ναι, το χταπόδι κάνει κάτι, κολυμπά! Άρα -ει- στο τέλος"!

Κι κάπου εκεί είναι που όλα τα -ι- στήνουν χορό στο μυαλουδάκι του παιδιού και άντε να βγάλεις άκρη και άντε να τα πείσεις για τη μαγεία και την ομορφιά της γραφής....

Και κάπου εκεί είναι, λοιπόν, που εγώ επιστρατεύτηκα για μια ακόμη φορά την αξία του παιχνιδιού! Έφτιαξα επιτραπέζια παιχνίδια που έχουν σκοπό να εξασκήσουν τους μαθητές στην εκμάθηση των πρώτων βασικών κανόνων ορθογραφίας (ονομαστική ουδετέρων σε -ι-, ονομαστική θηλυκών σε -η-, ονομαστική αρσενικών σε -ης, ονομαστική πληθυντικού αρσενικών σε -οι-, ρηματική κατάληξη -ω- και -ει-, ρηματική κατάληξη -όμαι/-μαι).

Το θετικό της χρήσης αυτών των παιχνιδιών είναι ότι οπτικοποιούν την κάθε λέξη με τέτοιον τρόπο ώστε το παιδί να είναι σε θέση να διακρίνει το ρήμα, δηλαδή την ενέργεια, από το ουσιαστικό.

Μέσα από το παιχνίδι επιχειρείται μία πιο ανώδυνη και ευχάριστη αφομοίωση των ορθογραφικών κανόνων. Το πακέτο με τα παιχνίδια, όπως και επιπρόσθετες πληροφορίες, θα βρείτε επιλέγοντας την παρακάτω εικόνα: