Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Family facts (Διάκριση συμβόλων + και -)

Family facts. Πώς να μεταφράσεις αυτόν τον όρο; Ας τον πούμε (μεταξύ μας) οικογένειες δεδομένων και αφορά τις προσθέσεις και τις αφαιρέσεις που προκύπτουν από τον συνδυασμό τριών αριθμών.
Τα κεφάλαια 29 και 30 (Διάκριση των συμβόλων + και -", Αφαίρεση με αφαιρετέο μεγάλο αριθμό) των Μαθηματικών της Α' τάξης αφιερώνουν σχετικές ασκήσεις.

Εμείς στην τάξη μας εκμεταλλευτήκαμε τα διαδραστικά μας εργαλεία και φτιάξαμε τις δικές μας οικογένειες δεδομένων.


Επιλέγουμε τυχαία τρεις αριθμούς (με τρία ζάρια ενδεχομένως που θα τα ρίχνει κάθε φορά και άλλος μαθητής - μαθήτρια). Γράφουμε τους τρεις αριθμούς στις τρεις πλευρές του εκάστοτε τριγώνου,


Ακολουθεί στο εσωτερικό των τριγώνων ο σχηματισμός των τεσσάρων πράξεων.

Το αρχείο με τα τρίγωνα θα το βρείτε εδώ.

Ορθογραφία ρημάτων σε -ω (διαδραστικό τετράδιο)

Ως γνωστόν η ορθογραφία είναι μία πονεμένη υπόθεση τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους γονείς! Ήδη από την Α' Δημοτικού και πριν καλά-καλά το παιδί μάθει να αναγνωρίζει όλα τα γράμματα, εισάγονται ανεπαίσθητα κανόνες ορθογραφίας. Και από τη στιγμή που μάθαμε το Ωω, η ορθογραφία της κατάληξης των ενεργητικών ρημάτων του ενεστώτα μας κάνει σινιάλο να τη διδάξουμε ή μάλλον να την εμφανίσουμε κάπως διακριτικά και "ήσυχα" στην τάξη.

Ένα γουρουνάκι ζωηρό, αλλά προπαντός ορθογραφημένο ήταν βοηθός σ' αυτήν την προσπάθειά μου για εξοικείωση των παιδιών με τον συγκεκριμένο κανόνα ορθογραφίας. Έγραψα ένα κείμενο στο οποίο ένα χαριτωμένο γουρουνάκι αφηγείται σε πρώτο ενικό πρόσωπο στιγμές από την καθημερινότητά του. Το κείμενο παρουσιάζεται πλαισιωμένο από εικόνες και προορίζεται για ένα διαδραστικό τετράδιο.


Το "φύλλο εργασίας" έχει τη μορφή λουλουδιού. Στο κέντρο του είναι το κείμενο και γύρω διάσπαρτες ως πέταλα του λουλουδιού είναι οι εικόνες.
Αφού κόψαμε και κολλήσαμε το λουλούδι στο τετράδιό μας, ξεκίνησε η ανάγνωση του κειμένου, πρώτα από εμένα. Ακολούθησαν ερωτήσεις κατανόησης σε συνδυασμό με τις εικόνες.


Στη συνέχεια, αναζητήσαμε με χρωματιστό μαρκαδόρο-ξυλομπογιά τα ρήματα σε -ω.


Βρήκαμε το πέταλο με την εικόνα που οπτικοποιούσε το κάθε ρήμα. Διπλώσαμε το πέταλο και πίσω του γράψαμε το ρήμα.


Και έτσι, σιγά σιγά γέμισαν τα πέταλα και έκλεισαν!


Φυσικά, όποιος ήθελε χρωμάτισε τις εικόνες!


Μπορεί ο άμεσος στόχος να ήταν η επαφή των παιδιών με τον προκείμενο ορθογραφικό κανόνα, αλλά έμμεσα υλοποιήθηκε ο στόχος της κατανόησης ενός κειμένου, μιας και ήταν μια ευκαιρία εξάσκησης στην ανάγνωση. Να τονίσω ότι το κείμενο προϋποθέτει τη διδασκαλία των γραμμάτων τουλάχιστον μέχρι την ενότητα "Πουπουλένια σύννεφα".

Αν θέλετε κι εσείς να γνωρίσετε το μικρό, ζωηρό και ορθογραφημένο γουρουνάκι, κατεβάστε το αρχείο, κάνοντας κλικ στην εικόνα που ακολουθεί.



Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Παίζοντας με συλλαβές και φωνούλες

Η ενότητα "Πού είναι ο Άρης" μας έδωσε την αφορμή για αρκετό παιχνίδι! Παρακάτω παρουσιάζω κάποια παιχνίδια τα οποία, σε ό,τι αφορά το κομμάτι των συλλαβών, μπορούν να αναπροσαρμοστούν ανάλογα με τα υπό διδασκαλία γράμματα. Ας παίξουμε λοιπόν!


Ξεκινώντας με τρίλιζα! Το ζάρι μας αυτήν τη φορά είναι το καθιερωμένο με τους αριθμούς μέχρι το 6. Εδώ, κάθε παίκτης ορίζει την αρχή του, τοποθετώντας το πιόνι του στην εικόνα που επιθυμεί. Ανάλογα με τον αριθμό που θα τύχει, μετακινεί το πιόνι του στην αντίστοιχη εικόνα και βάζει "Χ" στη συλλαβή από την οποία αυτή ξεκινά. Όποιος παίκτης κάνει τις περισσότερες τρίλιζες νικά!


Και τώρα .... ο κύριος Σαλίγκαρος! Κουβαλά τις αγαπημένες μας παρεούλες και φωνούλες! Και πάλι θα χρειαστούμε ένα κανονικό ζάρι. Οι παίκτες ξεκινούν από την αρχή και μετακινούνται στην κάθε εικόνα ανάλογα με το τι θα τύχουν στο ζάρι τους. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι ο παίκτης, για να τοποθετήσει το πιόνι του στην εικόνα, θα πρέπει πρώτα να γράψει σε χαρτί ή στο πινακάκι του τη συλλαβή από την οποία αυτή ξεκινά. Αν δεν καταφέρει να την γράψει, παραμένει στη θέση του. 


Αν θέλετε κι εσείς να παίξετε, θα βρείτε το αρχείο κάνοντας κλικ στην εικόνα



Καλό σας παιχνίδι!!

Interactive notebooks

Πώς θα σας φαινόταν αν ένα καθιερωμένο τετράδιο παραγωγής λόγου αποκτούσε μια πιο διαδραστική μορφή; Πρόκειται για μια ξενόφερτη ιδέα, η οποία πραγματικά με ενθουσίασε και έτσι την εφάρμοσα. Η αρχή έγινε με αφορμή το κείμενο της Γλώσσας "Μου χαρίζεις την ουρά σου;". Ιδού τα αποτελέσματα:










Ακολούθησε το κείμενο "Με βάρκα και σωσίβιο", όπου, με τη βοήθεια αυτής της διαδραστικής μορφής τετραδίου, προσπάθησα να κάνω μια εισαγωγή στον ορθογραφικό κανόνα των ρημάτων σε -ω. Για δείτε το!



Και τέλος (προς το παρόν) σειρά είχε "Το παράξενο ταξίδι της Συννεφένιας". Με τον διαδραστικό αυτό τρόπο είδαμε τα κύρια συστατικά της ιστορίας (κεντρικό γεγονός, πρόσωπα, χρόνος, τόπος).






Κι αυτή ήταν μόνο η αρχή!!

Επιστροφή στην τάξη μετά από διακοπές...

Το θέμα της επιστροφής στα θρανία μετά από πολυήμερες διακοπές μας απασχολεί κάθε χρόνο, είτε πρόκειται για τις πασχαλινές είτε για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές. Είναι δύσκολη η μετάβαση στη σχολική πραγματικότητα. Ιδιαίτερα, αν μιλάμε για τα παιδιά των μικρών τάξεων... 

Στην προσπάθειά μου να κάνω πιο ομαλή τη μετάβαση των παιδιών στο σχολείο, μιας και πρόκειται για πρωτάκια, μετά από τις διακοπές των Χριστουγέννων ακολούθησα την παρακάτω διδακτική διαδρομή. Αρχικά έγραψα ένα κείμενο με κύριο θέμα τον νέο χρόνο ("Τα γενέθλια του Χρόνου"), συνοδευόμενο από ερωτήσεις κατανόησης. Το κείμενο απαιτεί τη διδασκαλία των γραμμάτων μέχρι το "Ζαχαροπλαστείο του Γλυκόσαυρου".




Αφού συζητήσαμε, έδωσα το σχετικό φύλλο εργασίας ("Καλωσήλθες Νέα Χρονιά!"), στο οποίο τα παιδιά καταγράφουν με ευχάριστο τρόπο στιγμές από τις διακοπές τους. Το συγκεκριμένο φύλλο εργασίας, έτσι όπως είναι δομημένο, προορίζεται για πρώτες τάξεις του Δημοτικού, αλλά μπορεί να αναπροσαρμοστεί ανάλογα με τα δεδομένα της τάξης σας. Ακολουθεί, φυσικά, παρουσίαση του φύλλου εργασίας των παιδιών στην ολομέλεια της τάξης.




 Τέλος, ακολούθησε κατασκευή με το καπελάκι και τη σχετική ευχή του φυλλαδίου να παίρνει σάρκα και οστά κοσμώντας την πόρτα της τάξης μας! Εδώ θα βρείτε το πατρόν για το καπέλο με τις γραμμές, όπου τα παιδιά γράφουν την ευχή. Το πατρόν το τύπωσα σε χαρτονάκια Α4.



Η ανάρτηση θα ανανεώνεται με σχετικές δράσεις των επόμενων διακοπών!