Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Και το Λεξιλόγιο θέλει τον μάστορά του!

Η σημερινή ανάρτηση έρχεται να συμπληρώσει κάποιες άλλες που κατά καιρούς κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και αφορούν την προσπάθεια εμπλουτισμού του λεξιλογίου των παιδιών. Με αφορμή την ιδέα, που πρωτοδιάβασα σε ξένους ιστοτόπους και πρόσφατα σε ελληνικά blogs, περί της περίφημης "λέξης της εβδομάδας", θέλησα να την επεκτείνω και να την συστηματοποιήσω, ακολουθώντας κάποια από τα βήματα που αναφέρονται εδώ.   

Έτσι, θεώρησα χρήσιμο να υπάρχει σαν χρήσιμο εργαλείο στη σχολική τσάντα του κάθε παιδιού ένα ντοσιέ, διαμορφωμένο με τέτοιον τρόπο, ώστε να υποδέχεται την κάθε νέα λέξη που μαθαίνουμε. Η λέξη αυτή, πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να εμφανίζεται τυχαία στην αρχή της κάθε εβδομάδας. Αντίθετα, εφαλτήριο για την εισαγωγή της κάθε λέξης στο λεξικό του παιδιού θα πρέπει να είναι το κείμενο, είτε αυτό προέρχεται από το βιβλίο της Γλώσσας, είτε από κάποιο άλλο σχολικό βιβλίο, είτε από οποιαδήποτε άλλη πηγή (περιοδικό, κόμικ, ανθολόγιο, λογοτεχνικό βιβλίο) που εισάγεται με κάποιον τρόπο στην τάξη. Το κείμενο είναι το σημείο συνάντησης του παιδιού με τη λέξη. 

Ο χρόνος αυτής της συνάντησης δεν είναι προκαθορισμένος, ούτε προμελετημένος. Και φυσικά, για μένα τουλάχιστον, δεν θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά στην αρχή της εβδομάδας. Το θέμα είναι να δημιουργηθεί, ως τελικό προϊόν, ένα λεξικό με λέξεις που έχουν ακουστεί, διαβαστεί, ειπωθεί στην τάξη. Το κάθε κείμενο μπορεί να γίνει η αφορμή για να γραφτούν στο λεξικό περισσότερες από μία λέξεις. "Ξεψαχνίζοντας" τη λέξη και βρίσκοντας, εκτός από τον ορισμό της, τα αντίθετα και τα συνώνυμά της, φτιάχνοντας επίσης πρόταση με αυτήν, ανακαλύπτουμε την ταυτότητά της και έτσι έχουμε περισσότερες πιθανότητες απομνημόνευσής της από το παιδί.

Από εκεί κι ύστερα εξυπακούεται ότι βάζουμε στόχο να χρησιμοποιούμε τις δεδομένες λέξεις όσο γίνεται περισσότερο. Ακόμη, όταν θα συμπληρωθεί ένας προσυμφωνημένος αριθμός λέξεων, μπορούμε να διοργανώσουμε σχετικό παιχνίδι επανάληψης. Αυτή η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ελπίζουμε για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, αν και η καλλιέργεια του λεξιλογίου είναι υπόθεση που εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό από το ευρύτερο επικοινωνιακό περιβάλλον του κάθε παιδιού.

Μείνετε συντονισμένη γιατί αναμένεται ανάρτηση με παιχνίδι λεξιλογίου!
Το αρχείο με το λεξικό θα το βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου