Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Χριστουγεννιάτικο Επιτραπέζιο Παιχνίδι Επεξεργασίας Βιβλίων - Ιστοριών

Πλησιάζουν οι διακοπές των Χριστουγέννων και πιθανότατα να σκέφτεστε τι αναμνηστικό δωράκι θα κάνετε στους μαθητές σας. Επίσης, ενδεχομένως να έχετε προτείνει στα παιδιά να διαβάσουν κάποιο βιβλίο της επιλογής τους μέσα στις γιορτές και να το παρουσιάσουν στην τάξη, μετά το πέρας των διακοπών. Παρακάτω σας έχω διασκεδαστικό επιτραπέζιο παιχνίδι που συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου.


Πρόκειται για ένα ταμπλό, το οποίο έχει χριστουγεννιάτικο θέμα και περιλαμβάνει ερωτήσεις επεξεργασίας βιβλίων ή γενικά ιστοριών. Πρόκειται για μια ευχάριστη μετά - αναγνωστική δραστηριότητα, η οποία συνδυάζει την ανάγνωση με τη διασκέδαση. Οι παίκτες τοποθετούν τα πιόνια τους στην ΑΡΧΗ και στοχεύουν να φτάσουν πρώτοι στο ΤΕΛΟΣ, περνώντας από χριστουγεννιάτικες μπάλες. Άλλες από αυτές απευθύνουν στον παίκτη ερώτηση κατανόησης και άλλες περιέχουν εντολές που πρέπει να εκτελεστούν.


Το παιχνίδι απευθύνεται σε παιδιά του Νηπιαγωγείου και όλων των τάξεων του Δημοτικού. Είναι ένας όμορφος τρόπος το παιδί να επικοινωνήσει για το βιβλίο του και να παίξει με τους συμμαθητές ή ακόμα καλύτερα και με τους γονείς του στο σπίτι.

ΙΔΕΑ: Τυπώστε το ταμπλό σε μουσαμά. Τυλίξτε τον και βάλτε γύρω του μια χριστουγεννιάτικη κορδέλα. Υπάρχει, αλήθεια, καλύτερο δώρο;

Περιμένω τις εντυπώσεις σας!

Το αρχείο το βρίσκεται εδώ.


Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Χριστουγεννιάτικες Ομαδικές Δημιουργίες

Μία εβδομάδα πριν κλείσουμε για τις διακοπές των Χριστουγέννων και, όπως είναι φυσικό, ο νους των παιδιών (και των μεγάλων!) έχει ήδη δραπετεύσει από την τάξη. Παρακάτω σας προτείνω 2 ομαδικές δημιουργικές χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες, οι οποίες έχουν για εμένα εγγυημένη επιτυχία.

Η πρώτη αφορά στην ιστορία της Γέννησης, η οποία γίνεται αφορμή για ομαδικό κολάζ. Αφού γίνει η αφήγηση των γεγονότων, μοιράζουμε στα παιδιά εικόνες που θα στολίσουν το κολάζ μας (π.χ., αστέρια, βοσκούς, πρόβατα, μάγους, φάτνη).


Το κάθε παιδί ζωγραφίζει την εικόνα του και έπειτα την κολλά στο ειδικά διαμορφωμένο χαρτί του μέτρου. Παράλληλα, κολλάμε σε παπύρους την ιστορία της Γέννησης σε αποσπάσματα (εγώ δημιούργησα ποιηματάκια ειδικά για κάθε απόσπασμα). Στη συνέχεια, όλοι μαζί ζωγραφίζουμε καθετί που θα μπορούσε να βελτιώσει την εικόνα του κολάζ.

 Η δεύτερη δραστηριότητα μπορεί να γίνει είτε ομαδικά, είτε ατομικά. Στην περίπτωση της ομαδικής, ζητούμε από τα παιδιά να φέρουν λογιών λογιών ζαχαρωτά. Κόβουμε το περίγραμμα ενός έλατου και το κάθε παιδί κολλά το γλυκό στολίδι του στο έλατο.


Στην περίπτωση της ατομικής κατασκευής, ζητούμε από τα παιδιά να φέρουν, εκτός από ζαχαρωτά, καθετί που θα μπορούσε να στολίσει το έλατο (π.χ. αυτοκόλλητα, κουμπιά, πομ πον, γλωσσοπίεστρα). Μοιράζουμε στο κάθε παιδί από ένα χαρτόνι Α4 και ασύμμετρους κύκλους.


Τα παιδιά κολλούν τους κύκλους με τέτοιον τρόπο, ώστε να σχηματίζεται έλατο. Κάποια επέλεξαν να σχηματίσουν το περίγραμμα του έλατου με γλωσσοπίεστρα. Έπειτα, στολίζουν το έλατο με τα "στολίδια" τους!


Ευλογημένα Χριστούγεννα!

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Διαδραστικό Τετράδιο (Θηλυκά Vs Ουδέτερα)

Από νωρίς στα βάσανα μπαίνουν τα πρωτάκια μας, καλούμενα να μάθουν ορθογραφικούς κανόνες, όταν δεν έχουν μάθει καλά-καλά να γράφουν και να διαβάζουν. Στην προσπάθειά μου να εισάγω στην τάξη, όσο γίνεται πιο "ανώδυνα", τον ορθογραφικό κανόνα των καταλήξεων θηλυκών σε -η και ουδετέρων σε -ι επικαλέστηκα το αγαπημένο διαδραστικό τετράδιο!

Πιο συγκεκριμένα, έφτιαξα δύο φακέλους για το κάθε παιδί. Ο ένας θα ήταν για τα θηλυκά, ενώ ο άλλος θα υποδεχόταν τα αρσενικά. Οι φάκελοι κολλήθηκαν στα τετράδια.





















Παράλληλα, μοίρασα στα παιδιά ένα φυλλάδιο με εικόνες. Άλλες απεικόνιζαν ένα αρσενικό και άλλες ένα θηλυκό. Φρόντισα ώστε οι λέξεις να περιέχουν γράμματα που είχαμε διδαχθεί. Τα παιδιά έκοβαν την κάθε εικόνα και έπειτα έπρεπε να γράψουν στο πίσω μέρος της την αντίστοιχη λέξη με το άρθρο της. Αφού έγραφαν την λέξη, τοποθετούσαν την εικόνα στον σωστό φάκελο.





Πρόκειται για μια δραστηριότητα εμπέδωσης του συγκεκριμένου ορθογραφικού κανόνα, αλλά και εξάσκησης στη γραφή. Το αρχείο μπορείτε να το κατεβάσετε κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα.



Περιμένω τις εντυπώσεις σας!