Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Χριστουγεννιάτικες Ομαδικές Δημιουργίες

Μία εβδομάδα πριν κλείσουμε για τις διακοπές των Χριστουγέννων και, όπως είναι φυσικό, ο νους των παιδιών (και των μεγάλων!) έχει ήδη δραπετεύσει από την τάξη. Παρακάτω σας προτείνω 2 ομαδικές δημιουργικές χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες, οι οποίες έχουν για εμένα εγγυημένη επιτυχία.

Η πρώτη αφορά στην ιστορία της Γέννησης, η οποία γίνεται αφορμή για ομαδικό κολάζ. Αφού γίνει η αφήγηση των γεγονότων, μοιράζουμε στα παιδιά εικόνες που θα στολίσουν το κολάζ μας (π.χ., αστέρια, βοσκούς, πρόβατα, μάγους, φάτνη).


Το κάθε παιδί ζωγραφίζει την εικόνα του και έπειτα την κολλά στο ειδικά διαμορφωμένο χαρτί του μέτρου. Παράλληλα, κολλάμε σε παπύρους την ιστορία της Γέννησης σε αποσπάσματα (εγώ δημιούργησα ποιηματάκια ειδικά για κάθε απόσπασμα). Στη συνέχεια, όλοι μαζί ζωγραφίζουμε καθετί που θα μπορούσε να βελτιώσει την εικόνα του κολάζ.

 Η δεύτερη δραστηριότητα μπορεί να γίνει είτε ομαδικά, είτε ατομικά. Στην περίπτωση της ομαδικής, ζητούμε από τα παιδιά να φέρουν λογιών λογιών ζαχαρωτά. Κόβουμε το περίγραμμα ενός έλατου και το κάθε παιδί κολλά το γλυκό στολίδι του στο έλατο.


Στην περίπτωση της ατομικής κατασκευής, ζητούμε από τα παιδιά να φέρουν, εκτός από ζαχαρωτά, καθετί που θα μπορούσε να στολίσει το έλατο (π.χ. αυτοκόλλητα, κουμπιά, πομ πον, γλωσσοπίεστρα). Μοιράζουμε στο κάθε παιδί από ένα χαρτόνι Α4 και ασύμμετρους κύκλους.


Τα παιδιά κολλούν τους κύκλους με τέτοιον τρόπο, ώστε να σχηματίζεται έλατο. Κάποια επέλεξαν να σχηματίσουν το περίγραμμα του έλατου με γλωσσοπίεστρα. Έπειτα, στολίζουν το έλατο με τα "στολίδια" τους!


Ευλογημένα Χριστούγεννα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου