Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Το ζάρι του βιβλίου μου!

Η επαφή των παιδιών με τα βιβλία είναι αυτή που αποτελεί κύριο μέλημα τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των γονιών που προσπαθούν εναγωνίως να πείσουν τα παιδιά τους να διαβάσουν έστω και ένα βιβλίο. Ωστόσο, για να κάνουμε αυτήν την επιδιωκόμενη επαφή παραγωγική, θα πρέπει να εστιάσουμε στην ενεργητική ενασχόληση του παιδιού με το βιβλίο. Με άλλα λόγια, είμαι σίγουρη ότι πολλές φορές αναθέσαμε στους μαθητές μας την ανάγνωση βιβλίων στο σπίτι, κυρίως κατά τη διάρκεια των διακοπών. Το θέμα, όμως, είναι το πώς θα μετατραπεί αυτή η ανάγνωση σε εμπειρία μεταφερόμενη από το σπίτι στο σχολείο και αντίστροφα. Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί να μας μιλήσει για το βιβλίο του; Η παρακάτω δραστηριότητα έχει την απάντηση σ' αυτό το ερώτημα.


Ήταν λίγες μέρες πριν τις διακοπές του Πάσχα, όταν είχα αναθέσει στους μαθητές μου την ανάγνωση κάποιου βιβλίου της επιλογής τους κατά τη διάρκεια των διακοπών. Όταν επιστρέψαμε στο σχολείο, τα παιδιά έφεραν τα βιβλία που διάβασαν στην τάξη. Έφτιαξα και μοίρασα στα παιδιά ένα πατρόν ζαριού, η κάθε έδρα του οποίου ζητούσε από αυτά να σχεδιάσουν ή να γράψουν κάποιο στοιχείο του βιβλίου τους. Το αποτέλεσμα ήταν να μετατραπεί η τάξη σε αναγνωστήριο. Τα βιβλία ήταν αραδιασμένα στα θρανία και οι μαθητές χωμένοι στις σελίδες τους, με οδηγό τους το ζάρι.


Τα μολύβια και οι μαρκαδόροι πήραν φωτιά! Όλοι στην ομάδα έριχναν κλεφτές ματιές στα βιβλία των διπλανών τους και στα ζάρια αυτών! Όταν πια αυτά ήταν έτοιμα δε γινόταν να μην τα παρουσιάσουμε στο σύνολο των μαθητών και φυσικά να μην τα κρεμάσουμε στην γωνιά μας!

Οδηγίες Χρήσης:
1. Εκτυπώνουμε το αρχείο με το ζάρι και το φωτοτυπούμε σε μέγεθος Α3.


2. Πριν μοιράσουμε στους μαθητές τη φωτοτυπία, τρυπάμε με τη μύτη του μολυβιού μία έδρα του, μέσα από την οποία περνάμε μια μεγάλη, λεπτή κλωστή.
3. Κολλάμε την άκρη της κλωστής στο πίσω μέρος της φωτοτυπίας, ενώ η άλλη άκρη είναι στην μπροστά πλευρά, όπου είναι σχεδιασμένο το πατρόν.
4. Μοιράζουμε στα παιδιά τη φωτοτυπία και τα αφήνουμε να εργαστούν. Έπειτα κόβουμε περιμετρικά το πατρόν και κολλώντας τις εσοχές στις έδρες, σχηματίζουμε το ζάρι μας.

Δείτε κι εσείς πώς τα περάσαμε!


Αν θέλετε να περάσετε κι εσείς τόσο όμορφα όσο κι εμείς, κατεβάστε το αρχείο, κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα.

Καλή σας ανάγνωση!!

Ανθούλα

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Ένα αριθμητήριο και ... οι ιστορίες του!

Όλα ξεκίνησαν όταν, σε μια από τις καθιερωμένες, αλιευτικές μου, διαδικτυακές αναζητήσεις, έπεσε το μάτι μου σ' αυτήν την εικόνα:

Μόλις είδα την ιδέα, όπως ήταν επόμενο, την "ερωτεύτηκα"! Εκείνη τη χρονιά είχα πρώτη τάξη και ένας τέτοιος πίνακας θα ήταν ό,τι πρέπει για τα πρώτα αναγνωστικά βήματα των μαθητών μου. Πώς, όμως, θα έβρισκα ένα τέτοιο χρήσιμο εργαλείο; Πώς θα μπορούσα να φτιάξω έναν τέτοιο πίνακα; Τη λύση την έδωσε ένα παλιό επιδαπέδιο αριθμητήριο. Θα μου πείτε ότι και ένα αριθμητήριο είναι εξίσου χρήσιμο μαθηματικό εργαλείο. Ωστόσο, μπορούσα να αντικαταστήσω τη χρήση του με κάτι παρεμφερές, ενώ έναν πίνακα σαν κι αυτόν της εικόνας δεν θα μπορούσα με τίποτα να βρω! Έτσι, το αριθμητήριο μεταμορφώθηκε και έγινε κάπως έτσι:
Η ιδέα έγινε πράξη! Τύληξα το αριθμητήριο με μπλε γκοφρέ χαρτί. Έπειτα έκοψα διαφανές χαρτί περιτυλίγματος σε οριζόντιες λωρίδες, τις οποίες κόλλησα πάνω στο γκοφρέ με τέτοιον τρόπο ώστε να υπάρχει άνοιγμα στο πάνω μέρος τους. Έτσι, η διαφάνεια λειτουργούσε σαν θήκη, όπου έβαζα ανακατεμένες λέξεις από την ενότητα "Πού είναι ο Άρης;". Κάθε παιδί σηκωνόταν και προσπαθούσε να διαβάσει την πρόταση που σχηματιζόταν. 


Επίσης, υπήρχαν φορές που έλεγα στα παιδιά να σχηματίσουν συγκεκριμένη πρόταση, επιλέγοντας τα ίδια την κατάλληλη λέξη και βάζοντάς την στην κατάλληλη θέση.


Επειδή, όμως, όπως καταλαβαίνετε, ένα αριθμητήριο είναι γνωστός ένοικος σε πολλές τάξεις, ένα τέτοιο φιλοξενούσε και την δευτέρα τάξη της επόμενης χρονιάς. Τότε είχαμε μάθει φυσικά να διαβάζουμε, αλλά ήτανε μοίρα του να μην παίξει πάλι τον ρόλο του! Όπως είναι γνωστό, στη Β' τάξη μαθαίνουμε για τα βασικά στοιχεία της ιστορίας (τίτλος, αρχή, μέση, τέλος, το πρόβλημα, η λύση του προβλήματος, οι ήρωες, ο τόπος, ο χρόνος κ.τ.λ.). Έτσι, λοιπόν, το αριθμητήριό μου μεταμορφώθηκε και έγινε κάπως έτσι:

Αυτήν τη φορά κόλλησα χαρτί του μέτρου και έβαλα διαχωριστικά από χαρτόνι κάνσον. Κόλλησα και πάλι με κόλλα στικ τις διαφάνειες και έπειτα τους κύκλους με τις εικόνες αναδιήγησης ιστοριών. Η διαφάνεια έδινε τη δυνατότητα στα παιδιά να γράφουν και να σβήνουν τα ζητούμενα στοιχεία της ιστορίας. 


Οι συγκεκριμένες εικόνες είναι άκρως βοηθητικές, καθώς οργανώνουν την αναδιήγηση της ιστορίας και συγκεντρώνουν τα βασικά σημεία της στο μυαλό των παιδιών. Με αυτόν τον τρόπο σταδιακά το παιδί αναπτύσσει τεχνικές αφήγησης αρχικά προφορικά και έπειτα γραπτά. Οι εικόνες αυτές μπορούν να κολληθούν εναλλακτικά σε γλωσσοπίεστρα, παίζοντας τον ίδιο ακριβώς ρόλο.


Κάπως έτσι ένα αριθμητήριο ξεπέρασε τον εαυτό του! Πώς φαίνεται, όμως, η δασκάλα με το θεωρητικό μυαλό;;;
Αν θέλετε κι εσείς να αξιοποιήσετε αυτές τις εικόνες, μπορείτε να κάνετε κλικ στο παρακάτω αρχείο:

Εύχομαι να σας φανεί χρήσιμο!
Ανθούλα

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Πρόσθεση και ανάλυση των αριθμών μέχρι το 5

Η πρόσθεση και η ανάλυση των αριθμών μέχρι το 5 μπορεί να φαίνεται και να είναι όντως μια εύκολη υπόθεση, αλλά αυτό δεν αναιρεί τη σημασία και τη σπουδαιότητά του συγκεκριμένου κεφαλαίου των Μαθηματικών για τα μετέπειτα κεφάλαια. Αν τα παιδιά αναπτύξουν σε αυτήν τη φάση δικούς τους μηχανισμούς ανάλυσης τόσο μικρών αριθμών, δε θα δυσκολευτούν να αξιοποιήσουν την ίδια γνώση για την ανάλυση πολύ μεγαλύτερων αριθμών. Έτσι, λοιπόν, αφού ολοκλήρωσα τη διδασκαλία του κεφαλαίου, προχώρησα και επέμεινα σε παιχνίδια-δραστηριότητες εμπέδωσης και επανάληψης. 

Ένα από αυτά έχει σαν κεντρικό ήρωα ένα χταπόδι. Χώρισα τα παιδιά σε δυάδες και έδωσα σε κάθε ζευγάρι μαθητών το φυλλάδιο που θα βρείτε παρακάτω. 

Κάθε ένας από τους 2 παίκτες θα πρέπει να έχει έναν μαρκαδόρο διαφορετικού χρώματος από του συμπαίκτη του. Επίσης, εφοδίασα το κάθε ζευγάρι παιδιών με 2 ζάρια στο καθένα από τα οποία έγραψα τους αριθμούς από το 0 έως το 5 σε κάθε έδρα. 


Ο κάθε παίκτης ρίχνει τα 2 ζάρια και προσθέτει τους αριθμούς που έφεραν οι ζαριές του. Έπειτα, χρωματίζει με τον μαρκαδόρο του το άθροισμα της πρόσθεσης στο φυλλάδιο. Αν δεν υπάρχει αριθμός που να αντιστοιχεί στο άθροισμα που έφερε και να μην έχει χρωματιστεί, τότε χάνει τη σειρά του. Νικητής είναι αυτός που θα έχει χρωματίσει τους περισσότερους αριθμούς-αθροίσματα.

Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο με το χταποδάκι από εδώ.

Στη συνέχεια παίξαμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι το οποίο είχε στόχο να εξασκήσει το παιδί στη νοερή ανάλυση του αριθμού 5. Χώρισα την τάξη σε ομάδες των 4 παιδιών και μοίρασα σε κάθε ομάδα το ταμπλό του παιχνιδιού, ένα ζάρι με αριθμούς από το 0-5 και 4 κύβους για πιόνια.


Ο κάθε παίκτης, ξεκινώντας από την "Αρχή", ρίχνει το ζάρι και τοποθετεί το πιόνι του στον πιο κοντινό κύκλο με τον αριθμό που μας δίνει 5 αν αυτός προστεθεί στη ζαριά μας. Π.χ. Αν φέρω 3, θα πρέπει να τοποθετήσω το πιόνι μου στο πιο κοντινό 2. Νικά αυτός που φτάσει πρώτος στο "Τέλος".


 Μπορείτε να κατεβάσετε το παιχνίδι κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα. Ελπίζω να σας αρέσει!


Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Επιστροφή στο Σχολείο!

Έφτασε η μεγάλη μέρα, λοιπόν! Ανοίγουν τα σχολεία! Ας ανασκουμπωθούμε! Είναι αλήθεια ότι οι πρώτες μέρες είναι αυτές με την περισσότερη αμηχανία. Είναι οι μέρες που θες να πεις κι εσύ την ατάκα "είμαστε μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα, δεν είμαστε;". Για να μη φτάσουμε, βέβαια, σ' αυτό το σημείο, καλό είναι να ψάξουμε τρόπους ώστε να κυλήσουν ευχάριστα και δημιουργικά αυτές οι πρώτες ώρες στην τάξη. Τα παιχνίδια γνωριμίας είναι ένας τέτοιος τρόπος. Κινούμενη σ' αυτή τη λογική, δημιούργησα ένα επιτραπέζιο παιχνίδι γνωριμίας για παιδιά των μικρών τάξεων (Α-Β' Δημοτικού), αλλά και του Νηπιαγωγείου.


Οι παίκτες ξεκινούν από την "Αρχή" και πρέπει να φτάσουν όλοι στο "Τέλος", απαντώντας κάθε φορά στην ερώτηση που αντιστοιχεί στην εικόνα της θέσης τους. Επέλεξα να βάλω εικόνες αντί για ερωτήσεις σε κάθε θέση του παιχνιδιού, έτσι ώστε να μπορεί να "διαβαστεί" και από παιδιά που δεν γνωρίζουν ανάγνωση. Επίσης, η εικόνα δίνει την ευελιξία για εισαγωγή νέων ερωτήσεων στο παιχνίδι σχετικών με αυτήν. Η ζαριά προσδιορίζει και τα βήματα του παίκτη προς τη νέα του κάθε φορά θέση. Στο ? ο παίκτης απευθύνει ερώτηση της επιλογής του και άσχετη με τις ήδη υπάρχουσες εικόνες σε άλλον παίκτη της ομάδας, ώστε να τον/τη γνωρίσει περισσότερο.
  Το παιχνίδι παίζεται σε ομάδες μαθητών, εκτυπώνοντας τόσες φορές το ταμπλό όσες και οι ομάδες. Επίσης, πρόκειται για μια ευχάριστη δραστηριότητα για τα παιδιά που τελειώνουν γρήγορα την εργασία τους και θέλουν να ασχοληθούν με κάτι μέχρι να τελειώσουν και τα υπόλοιπα παιδιά. Κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα, μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν το παιχνίδι.


Καλή διασκέδαση!