Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Το δώρο της Παπλωματούς

Είναι νύχτα Χριστουγέννων όταν μια καλή κοπέλα ράβει ατέλειωτες ώρες για να ζεστάνει τους φτωχούς. Την ίδια ώρα ένας Βασιλιάς απαριθμεί τα δώρα του, μα κανένα δεν του αρέσει. Αυτό που εκείνος θέλει απεγνωσμένα είναι ένα πάπλωμα ραμμένο από τα χέρια της Παπλωματούς. Θα γίνει δικό του υπό όρους. Θα συμφωνήσει; Θα αποκτήσει, άραγε, το πάπλωμα που τόσο αυτός ποθεί;

Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο βασισμένο στο βραβευμένο παραμύθι "Το δώρο της Παπλωματούς" των Τζέφ Μπραμπώ και Γκέηλ Μάρκεν και προσαρμοσμένο ώστε να μπορεί να αποδοθεί από μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων του Δημοτικού. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει έμμετρους κατά κύριο λόγο διαλόγους (κυρίως δίστιχα) και 8 βασικούς ρόλους (Αφηγήτρια, Παπλωματού, Βασιλιάς, Βασίλισσα, Βοηθός Βασιλιά, 2 σπουργίτια, Αρκούδα) που συνθέτουν τον κορμό της ιστορίας και απευθύνονται σε μεγάλες τάξεις (Δ' - Στ'). Αυτοί οι ρόλοι πλαισιώνονται από 8 ομάδες χαρακτήρων - ρόλων (Αστέρια, Φτωχοί, Όνειρα, Στρατιώτες, Δώρα, Υπήκοοι, Άγγελοι, Σπουργίτια). Συνολικά το έργο περιλαμβάνει ρόλους για 100 παιδιά. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα το έργο να προσαρμοστεί στις ανάγκες του κάθε σχολείου ή τάξης ενώνοντας ή αφαιρώντας δίστιχα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο αρχείο δεν προτείνονται μουσικές ή τραγούδια και κουστούμια. Το έργο θα πρέπει να εμπλουτιστεί με μουσικοχορευτικά δρώμενα έτσι ώστε να μη χάσει το ενδιαφέρον του. 




Ενδεικτικά:




Το αρχείο με το σενάριο θα το βρείτε κάνοντας κλικ στην εικόνα:



Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Η Συνταγή των Χριστουγέννων

Η γιορτή των Χριστουγέννων πλησιάζει και πολλές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με το εξής πρόβλημα: πολλά παιδιά δυσκολεύονται να αποστηθίσουν τα λόγια τους. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για αλλόγλωσσους μαθητές. Χάνουμε ώρες ατελείωτες προσπαθώντας να βοηθήσουμε ή να πείσουμε αυτά τα παιδιά να ασχοληθούν με τον ρόλο τους και να τον μάθουν!  Ατέλειωτες ώρες με παρακάλια, απειλές (!), προτροπές. Κι όμως τα συγκεκριμένα παιδιά θα ήθελαν τόσο πολύ να συμμετάσχουν στη σχολική γιορτή χωρίς το βάρος του να μάθουν απ' έξω για μια ακόμη φορά λόγια. Δεν είναι κρίμα να βασανιζόμαστε άδικα, ενώ θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση;

Η λύση που βρήκα, όταν υπηρετούσα σε διθέσιο σχολείο, ήταν αυτή της έμμετρης αφήγησης, κατάλληλης ώστε να επιτρέπει τη θεατρική της απόδοση. Με αφηγήτρια την αφεντιά μου (αν και αυτό δεν είναι κανόνας), τα παιδιά μετουσίωσαν τους στίχους σε κίνηση επί σκηνής. 

Η "Συνταγή των Χριστουγέννων" είναι αυτή η έμμετρη αφήγηση και απευθύνεται σε παιδιά Νηπιαγωγείου, αλλά και στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού (Α' - Γ'). Οι βασικοί ρόλοι είναι 5 (φεγγάρι και 4 αστέρια). Ωστόσο, θα μπορούσε να προσαρμοστεί στις ανάγκες μεγαλύτερου τμήματος αυξάνοντας τον αριθμό των αστεριών. 

Η υπόθεση του έργου αφορά σε ένα γριπωμένο αστεράκι που, αν και Χριστούγεννα, δεν μπορούσε να φωτίσει τον κόσμο. Έτσι, το φεγγάρι με συνεργούς του κι άλλα αστεράκια - φιλαράκια ανέλαβαν να βρουν τη συνταγή που θα γιάτρευε το μικρό, άρρωστο αστέρι.

Η λύση μου με έβγαλε ασπροπρόσωπη εκείνη τη σχολική γιορτή και τα παιδιά το καταχάρηκαν! Ελπίζω να βοηθήσει κι εσάς! Το αρχείο θα το βρείτε αν κάνετε κλικ στην εικόνα:



 

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Η Αλφαβήτα στον τοίχο!

Άνοιξαν τα σχολεία, αντίο η τεμπελιά! Καλή μας σχολική χρονιά! Έχει αναλάβει κανείς Α' ή Β' τάξη; Τότε, σίγουρα η οπτικοποιημένη Αλφαβήτα είναι απαραίτητο "αξεσουάρ" τοίχου τάξης! Σας προτείνω την παρακάτω εκδοχή οπτικοποίησης για τον εξής βασικό λόγο:

Τα γράμματα είναι γραμμένα σε δύο γραμμές, έτσι ώστε να φαίνεται η σχέση μεταξύ πεζού και κεφαλαίου και η σχέση των γραμμάτων με τη γραμμή.

Επέλεξα να φτιάξω το αρχείο ώστε το κάθε γράμμα να αντιστοιχεί σε μισό Α4 (Α5) για λόγους οικονομίας χαρτιού και χώρου στον τοίχο, αλλά και στη βαλίτσα μου!

Εκτύπωσα το αρχείο και κόλλησα το κάθε Α5 σε μισό έγχρωμο χαρτονάκι Α4. Το αποτέλεσμα; Ιδού!


Σας τη συστήνω ανεπιφύλακτα! Το αρχείο θα το βρείτε, κάνοντας κλικ στην εικόνα:


Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Ο γάμος της Ποντικούλας

Αν ετοιμάζετε την καλοκαιρινή σας γιορτή και ψάχνετε για θεατρικό έργο, σας έχω πρόταση. Το γνωρίζετε το γνωστό λαϊκό παραμύθι "Ο γάμος του ποντικού" ή κατά άλλους "Ο ποντικός κι η θυγατέρα του"; Αν όχι, μπορείτε να το βρείτε στο Ανθολόγιο των Α'- Β' τάξεων του Δημοτικού. Πάρτε μια γεύση...


Το προτεινόμενο θεατρικό έργο ακολουθεί την υπόθεση του παραμυθιού και απευθύνεται στα Νήπια και στα παιδιά της Α' Δημοτικού. Περιλαμβάνει έμμετρους διαλόγους και 7 ρόλους, έναν αφηγητή και έναν μικρό, βουβό ρόλο. Είναι ιδανικό για μικρά τμήματα και ολιγοθέσια σχολεία. Η διάρκειά του υπολογίζεται στα 20 λεπτά.

Ενδεικτικά:

Ποντικούλα: Μανουλίτσα μου γλυκιά
                    θα μου σπάσει η καρδιά!
                    Πώς στ’ αλήθεια λαχταρώ
                    για γαμπρό έναν ποντικό!
          
                     Δε με νοιάζει η ομορφιά του
                     και τα πλούτη τα πολλά του!
                     Να’ ναι πλούσιος αρκεί
                     στην καρδιά και στην ψυχή!

                     Κι ας μην είναι δυνατός,
                     γενναίος να’ ναι και απλός.
                     Θα τον έχω συντροφιά
                     άρχοντά μου, Βασιλιά!

Μαμά ποντικίνα: Άκουσαν καλά τ’ αυτιά μου;
                         Ποντικό γυρεύεις ομορφιά μου;
                         Μήπως έχεις πυρετό;
                         Τι τον θες τον ποντικό;

                          Ειν’ η ράτσα μας καλή,
                          μα σε δύναμη φτωχή.
                          Σου ταιριάζει ένας γαμπρός
                          να’ ναι απ’ όλους ο πιο δυνατός!

Το θεατρικό έργο θα το βρείτε στο κατάστημά μου, πατώντας στην παρακάτω εικόνα.




Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Πρόταση για πασχαλινές κατασκευές

Όσον αφορά τις κατασκευές, γενικά επιλέγω υλικά φθηνά και εύκολα στη χρήση τους από τα παιδιά. Ένα τέτοιο υλικό είναι τα ποτηράκια από φελιζόλ. Παρακάτω έχω συγκεντρώσει τρεις κατασκευές εύκολες που θα σας λύσουν τα χέρια! Τα παιδιά εργάζονται μόνα τους και εσείς παρεμβαίνετε ελάχιστα. Μακριά από πολύωρες κοπές πατρόν! Ας κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη και των παιδιών πιο δημιουργική!

1η κατασκευή: Λαγοί 

Υλικά: Λευκά και φουξ χαρτονάκια Α4, μαρκαδόροι, ματάκια, ποτήρια από φελιζόλ

Κάθε παιδί διαμορφώνει το ποτηράκι του σε φιγούρα λαγού. Σχηματίζει τα αυτιά, τα πόδια και τη μύτη σε χαρτόνι, κολλάει ματάκια, ζωγραφίζει μουστάκια και στόμα. Έτοιμοι οι λαγοί!


2η κατασκευή: Κοτοπουλάκια

Υλικά: Κίτρινα και λευκά ή πορτοκαλί χαρτονάκια Α4, ποτήρια από φελιζόλ, κίτρινη νερομπογιά, πινέλα, κίτρινο σύρμα πίπας, ματάκια


Κάθε παιδί αρχικά βάφει το ποτήρι του με την κίτρινη νερομπογιά. Ενώ αφήνει να στεγνώσει, σχεδιάζει σε χαρτονάκια φτερά, μύτη, πόδια. Εσείς, παράλληλα, περνάτε από κάθε μαθητή τρυπώντας με ξυσμένο μολύβι από τις δυο πλευρές το ποτήρι. Τα παιδιά κολλούν τα μέρη του σώματος στο ποτήρι και έπειτα περνούν από τις τρύπες το σύρμα πίπας.


3η κατασκευή: Καλαθάκια

Υλικά: ποτήρια από φελιζόλ, ατλακόλ, πινέλα, πασχαλινές χαρτοπετσέτες, σύρμα πίπας


Μοιράζουμε στα παιδιά από ένα τέταρτο (τετράγωνο) της πασχαλινής χαρτοπετσέτας, διαχωρισμένο από τις ενδιάμεσες στρώσεις. Το κάθε παιδί κόβει τη φιγούρα που θέλει για να κολλήσει στο καλαθάκι του. Στη συνέχεια, με το πινέλο του βάζει ατλακόλ στο ποτήρι, κολλάει τη φιγούρα και έπειτα την περνά από μια ακόμη στρώση ατλακόλ. Παράλληλα, εμείς περνάμε τρυπώντας το ποτηράκι από τις δυο πλευρές. Τέλος τα παιδιά βάζουν το σύρμα πίπας και χαρτοπετσέτα μέσα στο ποτήρι. Αν θέλουμε γεμίζουμε το καλαθάκι μας με πασχαλινές λιχουδιές!

Καλή επιτυχία!

Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Πασχαλιάτικη καμπάνα

Είναι ένα από τα ωραιότερα κείμενα που περιλαμβάνει το βιβλίο της Β' Δημοτικού και αναφέρεται στο αναστάσιμο μήνυμα "Χριστός Ανέστη". Αξίζει τον κόπο να αφιερώσετε λίγο χρόνο και με αφορμή το κείμενο να συζητήσετε σχετικά στην τάξη, αλλά και να ασχοληθείτε δημιουργικά με τον διάλογο που αυτό εμπεριέχει.

Τι κάναμε εμείς;


Διαβάσαμε το κείμενο κατά το πρώτο δίωρο της Γλώσσας την τελευταία Παρασκευή πριν τις διακοπές του Πάσχα. Αφού συζητήσαμε, μοίρασα λευκό χαρτί Α4 σε σχέδιο καμπάνας. Το κάθε παιδί οπτικοποίησε σε μορφή κόμικ τον διάλογο μεταξύ χελιδονιού και καμπάνας, γράφοντας τα σχετικά λόγια.

Για μένα είναι κείμενο που μπορεί να διαβαστεί και σε μαθητές όλων των τάξεων, συνοδευόμενο από διαφορετική δράση. 

Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Πασχαλινά Παιχνίδια!

Οι διακοπές του Πάσχα καταφθάνουν και σας έχω διασκεδαστικά παιχνίδια που θα ξετρελάνουν τα μαθητούδια σας! Έχουν ελάχιστη προετοιμασία και εγγυημένη επιτυχία! Είναι ιδανικά για τις μέρες τις τελευταίας εβδομάδας, οπότε το μυαλό των παιδιών (και φυσικά των δασκάλων!) έχει δραπετεύσει από τη σχολική αίθουσα και με τίποτα δε συμμαζεύεται! Ας βγούμε, λοιπόν, έξω από την τάξη και φυσικά ... ας παίξουμε με πρωταγωνιστές τα αβγά!

1. Κουταλοδρομίες


Υλικά: μικρά σοκολατένια αβγά, πλαστικά κουτάλια

Οδηγίες: Χωρίζουμε τα παιδιά σε ισάριθμες ομάδες. Το κάθε παιδί παίρνει από ένα πλαστικό κουταλάκι. Ο πρώτος κάθε ομάδας έχει και ένα μικρό σοκολατένιο αβγό. Το παιχνίδι παίζεται όπως οι γνωστές σε όλους κουταλοδρομίες. Κάθε παιδί, όταν έρχεται η σειρά του, εκτελεί μια διαδρομή έχοντας στο στόμα του τη λαβή κουταλιού στο οποίο έχουμε βάλει ένα σοκολατένιο αβγό. Μόλις εκτελέσει τη διαδρομή και επιστρέψει στην ομάδα του, παραδίδει το αβγό στον επόμενο κ.ο.κ. Νικήτρια ομάδα είναι εκείνη που οι παίκτες της θα εκτελέσουν πρώτοι τη διαδρομή τους.


2. Πιάσε την ουρά μου!



Υλικά: λωρίδες γκοφρέ χαρτί, χαρτόνια 

Οδηγίες: Κόβουμε γκοφρέ χαρτί 2 χρωμάτων σε λωρίδες, για να σχηματιστεί κάτι σαν ουρά. Στην άκρη των λωρίδων συρράπτουμε αβγά που έχουμε σχηματίσει σε χαρτόνια 2 χρωμάτων. Χωρίζουμε τα παιδιά σε 2 ομάδες και στερεώνουμε στο πίσω μέρος τους τις λωρίδες. Μόλις τελειώσουμε την προετοιμασία, τα παιδιά διασπείρονται στο σημείο της αυλής όπου θα γίνει το παιχνίδι. Με το σύνθημά μας, το κάθε παιδί προσπαθεί να πιάσει και να βγάλει την ουρά κάποιου παιδιού από την αντίπαλη ομάδα κυνηγώντας το. Νικήτρια ομάδα είναι αυτή της οποία θα παραμείνει τουλάχιστον ένα παιδί με την ουρά στη θέση του.


3. Ο κρυμμένος θησαυρός



Υλικά: χαρτονάκια

Οδηγίες: Κόβουμε χαρτόνια 2 χρωμάτων σε σχήμα αβγών. Σε κάθε αβγό γράφουμε οδηγία για το μέρος στο οποίο θα ψάξει η ομάδα το επόμενο αβγό - οδηγία. Ένα αβγό κάθε χρώματος θα γράφει "Βρήκατε τον θησαυρό!". Κρύβουμε το κάθε αβγό στο αντίστοιχο μέρος, ανάλογα με την οδηγία που δώσαμε. Ορίζουμε προφορικά το αρχικό σημείο όπου θα πρέπει τα παιδιά σε 2 ομάδες να ψάξουν να βρουν την πρώτη οδηγία. Στη συνέχεια, ακολουθούν τις οδηγίες ψάχνοντας στα αντίστοιχα μέρη. Όποια ομάδα φτάσει πρώτη στον θησαυρό είναι η νικήτρια. Θα πρέπει να προσέξουμε ώστε οι οδηγίες να είναι τοποθετημένες με διαφορετική σειρά στα διάφορα σημεία, έτσι ώστε να μη συμπέσουν οι 2 ομάδες στο ίδιο μέρος και γίνει σκοτωμός! 


4. Το κυνήγι των αβγών



Υλικά: σοκολατένια ή/και πλαστικά αβγά, σοκολατένιες πασχαλινές φιγούρες (π.χ. λαγοί)

Οδηγίες: Κρύβουμε στην αυλή του σχολείου - σε ώρα κατά την οποία έχουμε κενό και δε μεσολαβεί διάλειμμα έτσι ώστε να μην εξαφανιστούν πρόωρα - τα υλικά μας. Φροντίζουμε ώστε ο αριθμός των πασχαλινών πραγμάτων που θα κρύψουμε να είναι διπλάσιος του αριθμού των παιδιών της τάξης. Στη συνέχεια δίνουμε στα παιδιά μία χάρτινη σακούλα ή ένα πλαστικό ποτήρι και ένα φυλλάδιο με τα αντικείμενα που πρέπει να ψάξουν στην αυλή και να συλλέξουν. Μόλις γίνει η καταμέτρηση, βρίσκουμε τη νικήτρια ομάδα με τα περισσότερα αντικείμενα!


Το αρχείο με το φυλλάδιο που χρησιμοποίησα, θα το βρείτε εδώ.


5. Μάντεψε πόσα!



Υλικά: 2 ίδια γυάλινα ποτήρια, μικρά σοκολατένια αβγά

Οδηγίες: Αφού τα παιδιά χορτάσουν το παιχνίδι στην αυλή, ήρθε η ώρα για ένα mini παιχνιδάκι εντός τάξης. Τοποθετούμε στην έδρα και σε περίοπτη θέση 2 άδεια γυάλινα ποτήρια. Βάζουμε σε κάθε ποτήρι μια τυχαία χούφτα από σοκολατένια αβγά. Ακολουθούν στοιχήματα! Κάθε ομάδα μαντεύει απαντήσει σε ερωτήσεις σας του τύπου: Ποιο ποτήρι έχει τα περισσότερα; Πόσα περισσότερα; Πόσα αβγά έχει το κάθε ποτήρι; Όποια ομάδα πέσει πιο κοντά στα στοιχήματά της είναι η νικήτρια.


Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

"Ο παπουτσωμένος χιονόδρακος" Vs "Ο χιονάνθρωπος"

Τώρα που το κρύο είναι τσουχτερό, τώρα που βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, οι χιονάνθρωποι έχουν την τιμητική τους στα αναγνωστικά κείμενα! "Ο παπουτσωμένος χιονόδρακος" στη Γλώσσα της Α' Δημοτικού είναι ένα από αυτά τα κείμενα, το οποίο εγώ προσωπικά το απόλαυσα στην τάξη! Γιατί; Ήταν η αφορμή για πολλές δραστηριότητες και το κυριότερο, άνοιξε τις πόρτες για να μπει το Ανθολόγιο για πρώτη φορά στην τάξη μας, μέσα από το ποίημα "Ο Χιονάνθρωπος".


"Ο παπουτσωμένος χιονόδρακος", πέρα από τη γνωριμία του παιδιού με το δίψηφο "τσ", μας έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τις σύνθετες λέξεις με δραστηριότητα διαδραστικού τετραδίου.

Επίσης, φτιάξαμε ένα δικό μας αστείο ζώο, το ζωγραφίσαμε, το ονομάσαμε και το περιγράψαμε με τη βοήθεια ετικετών (Labeling), μέσα από δραστηριότητα παραγωγής λόγου.



Στη συνέχεια, επεξεργαστήκαμε το ποίημα και συγκρίναμε τον χιονάνθρωπο με τον χιονόδρακο μέσα από ένα ευχάριστο φύλλο εργασίας. Φυσικά, ψηφίσαμε και τον καλύτερο!



Τέλος, γίναμε κι εμείς Χιονο-Classάτοι!


Αυτή ήταν μια μικρή γεύση! Το πακέτο με τα σχετικά φύλλα εργασίας θα το βρείτε στο κατάστημά μου στο TpT, κάνοντας κλικ εδώ.