Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Χριστουγεννιάτικο Επιτραπέζιο Παιχνίδι Επεξεργασίας Βιβλίων - Ιστοριών

Πλησιάζουν οι διακοπές των Χριστουγέννων και πιθανότατα να σκέφτεστε τι αναμνηστικό δωράκι θα κάνετε στους μαθητές σας. Επίσης, ενδεχομένως να έχετε προτείνει στα παιδιά να διαβάσουν κάποιο βιβλίο της επιλογής τους μέσα στις γιορτές και να το παρουσιάσουν στην τάξη, μετά το πέρας των διακοπών. Παρακάτω σας έχω διασκεδαστικό επιτραπέζιο παιχνίδι που συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου.


Πρόκειται για ένα ταμπλό, το οποίο έχει χριστουγεννιάτικο θέμα και περιλαμβάνει ερωτήσεις επεξεργασίας βιβλίων ή γενικά ιστοριών. Πρόκειται για μια ευχάριστη μετά - αναγνωστική δραστηριότητα, η οποία συνδυάζει την ανάγνωση με τη διασκέδαση. Οι παίκτες τοποθετούν τα πιόνια τους στην ΑΡΧΗ και στοχεύουν να φτάσουν πρώτοι στο ΤΕΛΟΣ, περνώντας από χριστουγεννιάτικες μπάλες. Άλλες από αυτές απευθύνουν στον παίκτη ερώτηση κατανόησης και άλλες περιέχουν εντολές που πρέπει να εκτελεστούν.


Το παιχνίδι απευθύνεται σε παιδιά του Νηπιαγωγείου και όλων των τάξεων του Δημοτικού. Είναι ένας όμορφος τρόπος το παιδί να επικοινωνήσει για το βιβλίο του και να παίξει με τους συμμαθητές ή ακόμα καλύτερα και με τους γονείς του στο σπίτι.

ΙΔΕΑ: Τυπώστε το ταμπλό σε μουσαμά. Τυλίξτε τον και βάλτε γύρω του μια χριστουγεννιάτικη κορδέλα. Υπάρχει, αλήθεια, καλύτερο δώρο;

Περιμένω τις εντυπώσεις σας!

Το αρχείο το βρίσκεται εδώ.


Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Χριστουγεννιάτικες Ομαδικές Δημιουργίες

Μία εβδομάδα πριν κλείσουμε για τις διακοπές των Χριστουγέννων και, όπως είναι φυσικό, ο νους των παιδιών (και των μεγάλων!) έχει ήδη δραπετεύσει από την τάξη. Παρακάτω σας προτείνω 2 ομαδικές δημιουργικές χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες, οι οποίες έχουν για εμένα εγγυημένη επιτυχία.

Η πρώτη αφορά στην ιστορία της Γέννησης, η οποία γίνεται αφορμή για ομαδικό κολάζ. Αφού γίνει η αφήγηση των γεγονότων, μοιράζουμε στα παιδιά εικόνες που θα στολίσουν το κολάζ μας (π.χ., αστέρια, βοσκούς, πρόβατα, μάγους, φάτνη).


Το κάθε παιδί ζωγραφίζει την εικόνα του και έπειτα την κολλά στο ειδικά διαμορφωμένο χαρτί του μέτρου. Παράλληλα, κολλάμε σε παπύρους την ιστορία της Γέννησης σε αποσπάσματα (εγώ δημιούργησα ποιηματάκια ειδικά για κάθε απόσπασμα). Στη συνέχεια, όλοι μαζί ζωγραφίζουμε καθετί που θα μπορούσε να βελτιώσει την εικόνα του κολάζ.

 Η δεύτερη δραστηριότητα μπορεί να γίνει είτε ομαδικά, είτε ατομικά. Στην περίπτωση της ομαδικής, ζητούμε από τα παιδιά να φέρουν λογιών λογιών ζαχαρωτά. Κόβουμε το περίγραμμα ενός έλατου και το κάθε παιδί κολλά το γλυκό στολίδι του στο έλατο.


Στην περίπτωση της ατομικής κατασκευής, ζητούμε από τα παιδιά να φέρουν, εκτός από ζαχαρωτά, καθετί που θα μπορούσε να στολίσει το έλατο (π.χ. αυτοκόλλητα, κουμπιά, πομ πον, γλωσσοπίεστρα). Μοιράζουμε στο κάθε παιδί από ένα χαρτόνι Α4 και ασύμμετρους κύκλους.


Τα παιδιά κολλούν τους κύκλους με τέτοιον τρόπο, ώστε να σχηματίζεται έλατο. Κάποια επέλεξαν να σχηματίσουν το περίγραμμα του έλατου με γλωσσοπίεστρα. Έπειτα, στολίζουν το έλατο με τα "στολίδια" τους!


Ευλογημένα Χριστούγεννα!

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Διαδραστικό Τετράδιο (Θηλυκά Vs Ουδέτερα)

Από νωρίς στα βάσανα μπαίνουν τα πρωτάκια μας, καλούμενα να μάθουν ορθογραφικούς κανόνες, όταν δεν έχουν μάθει καλά-καλά να γράφουν και να διαβάζουν. Στην προσπάθειά μου να εισάγω στην τάξη, όσο γίνεται πιο "ανώδυνα", τον ορθογραφικό κανόνα των καταλήξεων θηλυκών σε -η και ουδετέρων σε -ι επικαλέστηκα το αγαπημένο διαδραστικό τετράδιο!

Πιο συγκεκριμένα, έφτιαξα δύο φακέλους για το κάθε παιδί. Ο ένας θα ήταν για τα θηλυκά, ενώ ο άλλος θα υποδεχόταν τα αρσενικά. Οι φάκελοι κολλήθηκαν στα τετράδια.





















Παράλληλα, μοίρασα στα παιδιά ένα φυλλάδιο με εικόνες. Άλλες απεικόνιζαν ένα αρσενικό και άλλες ένα θηλυκό. Φρόντισα ώστε οι λέξεις να περιέχουν γράμματα που είχαμε διδαχθεί. Τα παιδιά έκοβαν την κάθε εικόνα και έπειτα έπρεπε να γράψουν στο πίσω μέρος της την αντίστοιχη λέξη με το άρθρο της. Αφού έγραφαν την λέξη, τοποθετούσαν την εικόνα στον σωστό φάκελο.





Πρόκειται για μια δραστηριότητα εμπέδωσης του συγκεκριμένου ορθογραφικού κανόνα, αλλά και εξάσκησης στη γραφή. Το αρχείο μπορείτε να το κατεβάσετε κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα.



Περιμένω τις εντυπώσεις σας!


Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Και το Λεξιλόγιο θέλει τον μάστορά του!

Η σημερινή ανάρτηση έρχεται να συμπληρώσει κάποιες άλλες που κατά καιρούς κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και αφορούν την προσπάθεια εμπλουτισμού του λεξιλογίου των παιδιών. Με αφορμή την ιδέα, που πρωτοδιάβασα σε ξένους ιστοτόπους και πρόσφατα σε ελληνικά blogs, περί της περίφημης "λέξης της εβδομάδας", θέλησα να την επεκτείνω και να την συστηματοποιήσω, ακολουθώντας κάποια από τα βήματα που αναφέρονται εδώ.   

Έτσι, θεώρησα χρήσιμο να υπάρχει σαν χρήσιμο εργαλείο στη σχολική τσάντα του κάθε παιδιού ένα ντοσιέ, διαμορφωμένο με τέτοιον τρόπο, ώστε να υποδέχεται την κάθε νέα λέξη που μαθαίνουμε. Η λέξη αυτή, πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να εμφανίζεται τυχαία στην αρχή της κάθε εβδομάδας. Αντίθετα, εφαλτήριο για την εισαγωγή της κάθε λέξης στο λεξικό του παιδιού θα πρέπει να είναι το κείμενο, είτε αυτό προέρχεται από το βιβλίο της Γλώσσας, είτε από κάποιο άλλο σχολικό βιβλίο, είτε από οποιαδήποτε άλλη πηγή (περιοδικό, κόμικ, ανθολόγιο, λογοτεχνικό βιβλίο) που εισάγεται με κάποιον τρόπο στην τάξη. Το κείμενο είναι το σημείο συνάντησης του παιδιού με τη λέξη. 

Ο χρόνος αυτής της συνάντησης δεν είναι προκαθορισμένος, ούτε προμελετημένος. Και φυσικά, για μένα τουλάχιστον, δεν θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά στην αρχή της εβδομάδας. Το θέμα είναι να δημιουργηθεί, ως τελικό προϊόν, ένα λεξικό με λέξεις που έχουν ακουστεί, διαβαστεί, ειπωθεί στην τάξη. Το κάθε κείμενο μπορεί να γίνει η αφορμή για να γραφτούν στο λεξικό περισσότερες από μία λέξεις. "Ξεψαχνίζοντας" τη λέξη και βρίσκοντας, εκτός από τον ορισμό της, τα αντίθετα και τα συνώνυμά της, φτιάχνοντας επίσης πρόταση με αυτήν, ανακαλύπτουμε την ταυτότητά της και έτσι έχουμε περισσότερες πιθανότητες απομνημόνευσής της από το παιδί.

Από εκεί κι ύστερα εξυπακούεται ότι βάζουμε στόχο να χρησιμοποιούμε τις δεδομένες λέξεις όσο γίνεται περισσότερο. Ακόμη, όταν θα συμπληρωθεί ένας προσυμφωνημένος αριθμός λέξεων, μπορούμε να διοργανώσουμε σχετικό παιχνίδι επανάληψης. Αυτή η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ελπίζουμε για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, αν και η καλλιέργεια του λεξιλογίου είναι υπόθεση που εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό από το ευρύτερο επικοινωνιακό περιβάλλον του κάθε παιδιού.

Μείνετε συντονισμένη γιατί αναμένεται ανάρτηση με παιχνίδι λεξιλογίου!
Το αρχείο με το λεξικό θα το βρείτε εδώ.

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Γνωρίζω καλύτερα τα κέρματα του ευρώ


Στην προσπάθειά μου να φτιάξω κάτι που να μοιάζει με ηλεκτρονικό κουμπαρά που θα δείχνει το συνολικό κάθε φορά περιεχόμενο σε ευρώ, κατέφυγα στην παρακάτω λύση.

Αρχικά, ετοίμασα ένα "φύλλο εργασίας" με την εικόνα του κουμπαρά και ένα κενό με το ζητούμενο άθροισμα των ευρώ που θα "μπαίνουν" σ' αυτόν. Στη συνέχεια, έφτιαξα ζάρια με αποτυπωμένα τα κέρματα του ευρώ. Τα ζάρια τα έντυσα με ταινία για να είναι πιο ανθεκτικά στο χρόνο και τα εκτύπωσα σε λευκό χαρτόνι Α4.





Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το "φύλλο εργασίας", κόλλησα πάνω στο κενό των ευρώ μία ταινία διαφανή, έτσι ώστε το παιδί να μπορεί να σημειώνει με μαρκαδόρο κάθε φορά το ποσό και να το σβήνει.

Έπειτα, κόψαμε τα νομίσματα του ευρώ που βρίσκονται στις τελικές σελίδες του σχολικού βιβλίου.

Τέλος, έφτιαξα τόσα ζάρια όσα και οι ομάδες των παιδιών.


Κάθε παιδί είχε τον "κουμπαρά" του. Έριχνε τη ζαριά του και πρόσθετε τα αντίστοιχα κέρματα πάνω στο γουρουνάκι. Μετά συμπλήρωνε το ποσό στο κενό, το οποίο σε κάθε ζαριά άλλαζε αυξητικά. Στο τέλος προσυμφωνημένου αριθμού γύρων έβγαινε ο νικητής. Αυτός, δηλαδή, με το μεγαλύτερο ποσό.


Όποιος ήθελε χρωμάτιζε τον κουμπαρά του!

Το αρχείο με τον "κουμπαρά" και το ζάρι θα το βρείτε εδώ.

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Ευρω - Βιβλιαράκι

Αν έχετε φτάσει στην ενότητα των Μαθηματικών της Β' Δημοτικού που αφορά στην πρώτη γνωριμία των παιδιών με τα κέρματα του Ευρώ, τότε σας έχω χρήσιμο εργαλείο.

Πρόκειται για το λεγόμενο "Ευρω-Βιβλιαράκι". Οδηγίες κατασκευής του θα βρείτε εδώ. Το αρχείο θα το βρείτε εδώ.


Πώς λέμε ΟΧΙ; - Ο Ψεύτης Βοσκός

Η 7η ενότητα της Γλώσσας της Β' Δημοτικού δίνει την αφορμή για μια δραστηριότητα διαδραστικού τετραδίου. Στην προσπάθεια να γίνουν διακριτά τα μέρη της ιστορίας (Τίτλος - Αρχή - Μέση - Τέλος) μοιράζουμε στα παιδιά πλαίσια αντίστοιχα για το κάθε μέρος. Το κάθε τμήμα του παραμυθιού αναφέρεται ονομαστικά στο κάθε πλαίσιο, το οποίο είναι χωρισμένο σε δύο μέρη. Το ένα προορίζεται για να γράψει ο μαθητής με λίγα λόγια τι γίνεται στο κάθε κομμάτι της ιστορίας και το δεύτερο για να ζωγραφίσει την αντίστοιχη σκηνή.

 


Το αποτέλεσμα είναι η ιστορία του Ψεύτη Βοσκού σε ένα αυτοσχέδιο βιβλιαράκι κολλημένο στο τετράδιο των μαθητών. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να κόψετε το κάθε πλαίσιο και αρχικά, να κολλήσετε στο τετράδιο όλη την επιφάνεια του πλαισίου που αντιστοιχεί στο "Τέλος". Έπειτα,  και στο πάνω μέρος αυτού να κολλήσετε το επόμενο πλαίσιο, πράγμα το οποίο επαναλαμβάνεται και για τα υπόλοιπα πλαίσια. Ιδού το αποτέλεσμα:

Το αρχείο το βρίσκετε εδώ.

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Η δίκη των Χριστουγέννων

Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο με έμμετρους διαλόγους που απευθύνεται σε παιδιά του Νηπιαγωγείου και των Α' - Γ' τάξεων του Δημοτικού. Περιλαμβάνει 22 ρόλους, αριθμός ο οποίος μπορεί να τροποποιηθεί σύμφωνα με τις ανάγκες της τάξης. Η διάρκειά του υπολογίζεται στα 30 περίπου λεπτά, ανάλογα με την έμφαση που μπορεί να δώσει ο καθένας στις μουσικές και τα συνοδευόμενα (προαιρετικά) χορευτικά. Στο αρχείο υπάρχουν και ενδυματολογικές προτάσεις.

Στο έργο, η γιορτή των Χριστουγέννων προσωποποιείται και εμφανίζεται λυπημένη και αλλοιωμένη λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, λόγω των σύγχρονων προβλημάτων που θέλουν τους ανθρώπους να απέχουν από το πραγματικό νόημα της γιορτής.

Έτσι, η γιορτή μονολογεί:

 Τ’ αστέρι μου το έχασα,
έχασα και τον δρόμο…
Γιορτή είμαι και γέρασα,
άλλαξα με τον χρόνο.

Θυμάμαι, άνθρωποι παλιά,
εμένα καρτερούσαν,
να’ ρθω, να φέρω στην καρδιά
τ’ αστέρι που ζητούσαν.

Τώρα, με ντύσανε αστραφτερά,
δεν ψάχνουν για αστέρια…
Τους νοιάζει μόνο η φορεσιά,
τι έχουν μες στα χέρια…

Με αφορμή αυτήν την αλλοίωση, τα αστέρια αρνούνται να φωτίσουν. Διεκδικούν την παλιά τους αίγλη και λένε (επιλεκτικά):

Οι άνθρωποι τώρα κοιτάζουνε
με το κεφάλι κάτω.
Προβλήματα τους τρομάζουνε
και φτάσανε στον πάτο! 

Δεν ψάχνουνε πια για οδηγούς.
Οδηγός είναι το μυαλό τους…
Τους βλέπεις όλο σκεφτικούς,
κλεισμένους στον εαυτό τους…

Οι Άγγελοι κάνουν απεργία και μένουν σε αφωνία, λέγοντας (επιλεκτικά):

Μονάχοι μείναμε στον ουρανό,
ύμνους να τραγουδούμε,
ο κόσμος τρέχει πια σε ρεβεγιόν
και μέσα τους σιγούμε.

Έτσι, η Γιορτή συλλαμβάνεται και βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου ενώπιον δικαστών. Φταίει εκείνη, άραγε, πραγματικά; Ποια λύση θα δοθεί;

Η συνέχεια επί σκηνής!
Το θεατρικό μπορείτε να το βρείτε στο κατάστημά μου, πατώντας στην παρακάτω εικόνα.






Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Φτιάχνω αριθμούς μέχρι το 100 - Μαθηματικά Εργαλεία

Σίγουρα τα παιδιά της Β' Δημοτικού κάνουν βουτιά στα βαθιά, αφού η διαχείριση των αριθμών μέχρι το 100 είναι κάτι με το οποίο δεν είναι πλήρως εξοικειωμένα. Για την ακρίβεια, τα παιδιά σ' αυτήν την τάξη δεν έχουν συνειδητοποιήσει την αξία της θέσης των ψηφίων στους διψήφιους αριθμούς. Επομένως, θα ήταν καλό να αφιερώνουμε αρχικά κάποιες διδακτικές ώρες βοηθώντας τους μαθητές προς αυτήν την κατεύθυνση.

Παρακάτω παρουσιάζονται κάποια βοηθητικά εργαλεία γι' αυτόν τον σκοπό και ειδικότερα γι' αυτήν την ενότητα.

1. Πίνακας Συλλογής και Ανάλυσης Δεδομένων

Δίνουμε σε κάθε ομάδα παιδιών τυχαίο αριθμό αντικειμένων και τα ζητούμε να τα μετρήσουν, διαπιστώνοντας ότι ο πιο εύκολος τρόπος μέτρησής τους είναι ανά 10.


Τον πίνακα θα τον βρείτε εδώ.


2. Πίνακας Εκατοντάδας

Εξαιρετικό εργαλείο για προσωπική χρήση του μαθητή είτε στην τάξη είτε στο σπίτι. Επίσης, προκειμένου να γίνει κατανοητή η άσκηση του βιβλίου με τα τουβλάκια και δεδομένου ότι τα τουβλάκια απουσιάζουν δυστυχώς (!) τα τετραγωνάκια είναι μια καλή ιδέα αντικατάστασής τους


Τον πίνακα θα τον βρείτε εδώ.


3. Πίνακας Πρόσθεσης και Αφαίρεσης Αριθμών

Η ιδέα, όπως και τα ορθογώνια με τις 10δες και της μονάδες είναι από εδώ. Είναι ένας καλός τρόπος επίλυσης προθέσεων και αφαιρέσεων διψήφιων αριθμών.
Στις εικόνες βλέπετε σχετικά παραδείγματα χρήσης του πίνακα.



Τον πίνακα θα τον βρείτε εδώ.

Η ανάρτηση θα ανανεώνεται με νέα εργαλεία! Οπότε... Μείνετε συντονισμένοι!

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Αξία Θέσης Ψηφίου στους φυσικούς αριθμούς

Εξαιρετικό εργαλείο για τη διδασκαλία της αξίας θέσης ψηφίου στους φυσικούς αριθμούς είναι ο σχετικός πίνακας που οπτικοποιεί τις αντίστοιχες θέσεις. Ο συγκεκριμένος πίνακας είναι σχεδιασμένος στην προκείμενη ενότητα των μαθηματικών. Η εκτύπωση και πλαστικοποίησή του για κάθε ομάδα μαθητών ή για το κάθε παιδί λειτουργεί πολύ βοηθητικά και καθοδηγητικά για την επίλυση σχετικών ασκήσεων.


Τα παιδιά, έχοντας τον πίνακα δίπλα τους και με τη βοήθεια της χρωματικής διαφοροποίησης της εκάστοτε αξίας, βάζουν σε τάξη τα ψηφία του κάθε αριθμού. Ο πίνακας είναι πολύ χρήσιμος και για τις επόμενες ενότητες της σύγκρισης και διάταξης των φυσικών αριθμών και της στρογγυλοποίησης.



Θα τον βρείτε εδώ.

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Το ζάρι του βιβλίου μου!

Η επαφή των παιδιών με τα βιβλία είναι αυτή που αποτελεί κύριο μέλημα τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των γονιών που προσπαθούν εναγωνίως να πείσουν τα παιδιά τους να διαβάσουν έστω και ένα βιβλίο. Ωστόσο, για να κάνουμε αυτήν την επιδιωκόμενη επαφή παραγωγική, θα πρέπει να εστιάσουμε στην ενεργητική ενασχόληση του παιδιού με το βιβλίο. Με άλλα λόγια, είμαι σίγουρη ότι πολλές φορές αναθέσαμε στους μαθητές μας την ανάγνωση βιβλίων στο σπίτι, κυρίως κατά τη διάρκεια των διακοπών. Το θέμα, όμως, είναι το πώς θα μετατραπεί αυτή η ανάγνωση σε εμπειρία μεταφερόμενη από το σπίτι στο σχολείο και αντίστροφα. Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί να μας μιλήσει για το βιβλίο του; Η παρακάτω δραστηριότητα έχει την απάντηση σ' αυτό το ερώτημα.


Ήταν λίγες μέρες πριν τις διακοπές του Πάσχα, όταν είχα αναθέσει στους μαθητές μου την ανάγνωση κάποιου βιβλίου της επιλογής τους κατά τη διάρκεια των διακοπών. Όταν επιστρέψαμε στο σχολείο, τα παιδιά έφεραν τα βιβλία που διάβασαν στην τάξη. Έφτιαξα και μοίρασα στα παιδιά ένα πατρόν ζαριού, η κάθε έδρα του οποίου ζητούσε από αυτά να σχεδιάσουν ή να γράψουν κάποιο στοιχείο του βιβλίου τους. Το αποτέλεσμα ήταν να μετατραπεί η τάξη σε αναγνωστήριο. Τα βιβλία ήταν αραδιασμένα στα θρανία και οι μαθητές χωμένοι στις σελίδες τους, με οδηγό τους το ζάρι.


Τα μολύβια και οι μαρκαδόροι πήραν φωτιά! Όλοι στην ομάδα έριχναν κλεφτές ματιές στα βιβλία των διπλανών τους και στα ζάρια αυτών! Όταν πια αυτά ήταν έτοιμα δε γινόταν να μην τα παρουσιάσουμε στο σύνολο των μαθητών και φυσικά να μην τα κρεμάσουμε στην γωνιά μας!

Οδηγίες Χρήσης:
1. Εκτυπώνουμε το αρχείο με το ζάρι και το φωτοτυπούμε σε μέγεθος Α3.


2. Πριν μοιράσουμε στους μαθητές τη φωτοτυπία, τρυπάμε με τη μύτη του μολυβιού μία έδρα του, μέσα από την οποία περνάμε μια μεγάλη, λεπτή κλωστή.
3. Κολλάμε την άκρη της κλωστής στο πίσω μέρος της φωτοτυπίας, ενώ η άλλη άκρη είναι στην μπροστά πλευρά, όπου είναι σχεδιασμένο το πατρόν.
4. Μοιράζουμε στα παιδιά τη φωτοτυπία και τα αφήνουμε να εργαστούν. Έπειτα κόβουμε περιμετρικά το πατρόν και κολλώντας τις εσοχές στις έδρες, σχηματίζουμε το ζάρι μας.

Δείτε κι εσείς πώς τα περάσαμε!


Αν θέλετε να περάσετε κι εσείς τόσο όμορφα όσο κι εμείς, κατεβάστε το αρχείο, κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα.

Καλή σας ανάγνωση!!

Ανθούλα

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Ένα αριθμητήριο και ... οι ιστορίες του!

Όλα ξεκίνησαν όταν, σε μια από τις καθιερωμένες, αλιευτικές μου, διαδικτυακές αναζητήσεις, έπεσε το μάτι μου σ' αυτήν την εικόνα:

Μόλις είδα την ιδέα, όπως ήταν επόμενο, την "ερωτεύτηκα"! Εκείνη τη χρονιά είχα πρώτη τάξη και ένας τέτοιος πίνακας θα ήταν ό,τι πρέπει για τα πρώτα αναγνωστικά βήματα των μαθητών μου. Πώς, όμως, θα έβρισκα ένα τέτοιο χρήσιμο εργαλείο; Πώς θα μπορούσα να φτιάξω έναν τέτοιο πίνακα; Τη λύση την έδωσε ένα παλιό επιδαπέδιο αριθμητήριο. Θα μου πείτε ότι και ένα αριθμητήριο είναι εξίσου χρήσιμο μαθηματικό εργαλείο. Ωστόσο, μπορούσα να αντικαταστήσω τη χρήση του με κάτι παρεμφερές, ενώ έναν πίνακα σαν κι αυτόν της εικόνας δεν θα μπορούσα με τίποτα να βρω! Έτσι, το αριθμητήριο μεταμορφώθηκε και έγινε κάπως έτσι:
Η ιδέα έγινε πράξη! Τύληξα το αριθμητήριο με μπλε γκοφρέ χαρτί. Έπειτα έκοψα διαφανές χαρτί περιτυλίγματος σε οριζόντιες λωρίδες, τις οποίες κόλλησα πάνω στο γκοφρέ με τέτοιον τρόπο ώστε να υπάρχει άνοιγμα στο πάνω μέρος τους. Έτσι, η διαφάνεια λειτουργούσε σαν θήκη, όπου έβαζα ανακατεμένες λέξεις από την ενότητα "Πού είναι ο Άρης;". Κάθε παιδί σηκωνόταν και προσπαθούσε να διαβάσει την πρόταση που σχηματιζόταν. 


Επίσης, υπήρχαν φορές που έλεγα στα παιδιά να σχηματίσουν συγκεκριμένη πρόταση, επιλέγοντας τα ίδια την κατάλληλη λέξη και βάζοντάς την στην κατάλληλη θέση.


Επειδή, όμως, όπως καταλαβαίνετε, ένα αριθμητήριο είναι γνωστός ένοικος σε πολλές τάξεις, ένα τέτοιο φιλοξενούσε και την δευτέρα τάξη της επόμενης χρονιάς. Τότε είχαμε μάθει φυσικά να διαβάζουμε, αλλά ήτανε μοίρα του να μην παίξει πάλι τον ρόλο του! Όπως είναι γνωστό, στη Β' τάξη μαθαίνουμε για τα βασικά στοιχεία της ιστορίας (τίτλος, αρχή, μέση, τέλος, το πρόβλημα, η λύση του προβλήματος, οι ήρωες, ο τόπος, ο χρόνος κ.τ.λ.). Έτσι, λοιπόν, το αριθμητήριό μου μεταμορφώθηκε και έγινε κάπως έτσι:

Αυτήν τη φορά κόλλησα χαρτί του μέτρου και έβαλα διαχωριστικά από χαρτόνι κάνσον. Κόλλησα και πάλι με κόλλα στικ τις διαφάνειες και έπειτα τους κύκλους με τις εικόνες αναδιήγησης ιστοριών. Η διαφάνεια έδινε τη δυνατότητα στα παιδιά να γράφουν και να σβήνουν τα ζητούμενα στοιχεία της ιστορίας. 


Οι συγκεκριμένες εικόνες είναι άκρως βοηθητικές, καθώς οργανώνουν την αναδιήγηση της ιστορίας και συγκεντρώνουν τα βασικά σημεία της στο μυαλό των παιδιών. Με αυτόν τον τρόπο σταδιακά το παιδί αναπτύσσει τεχνικές αφήγησης αρχικά προφορικά και έπειτα γραπτά. Οι εικόνες αυτές μπορούν να κολληθούν εναλλακτικά σε γλωσσοπίεστρα, παίζοντας τον ίδιο ακριβώς ρόλο.


Κάπως έτσι ένα αριθμητήριο ξεπέρασε τον εαυτό του! Πώς φαίνεται, όμως, η δασκάλα με το θεωρητικό μυαλό;;;
Αν θέλετε κι εσείς να αξιοποιήσετε αυτές τις εικόνες, μπορείτε να κάνετε κλικ στο παρακάτω αρχείο:

Εύχομαι να σας φανεί χρήσιμο!
Ανθούλα

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Πρόσθεση και ανάλυση των αριθμών μέχρι το 5

Η πρόσθεση και η ανάλυση των αριθμών μέχρι το 5 μπορεί να φαίνεται και να είναι όντως μια εύκολη υπόθεση, αλλά αυτό δεν αναιρεί τη σημασία και τη σπουδαιότητά του συγκεκριμένου κεφαλαίου των Μαθηματικών για τα μετέπειτα κεφάλαια. Αν τα παιδιά αναπτύξουν σε αυτήν τη φάση δικούς τους μηχανισμούς ανάλυσης τόσο μικρών αριθμών, δε θα δυσκολευτούν να αξιοποιήσουν την ίδια γνώση για την ανάλυση πολύ μεγαλύτερων αριθμών. Έτσι, λοιπόν, αφού ολοκλήρωσα τη διδασκαλία του κεφαλαίου, προχώρησα και επέμεινα σε παιχνίδια-δραστηριότητες εμπέδωσης και επανάληψης. 

Ένα από αυτά έχει σαν κεντρικό ήρωα ένα χταπόδι. Χώρισα τα παιδιά σε δυάδες και έδωσα σε κάθε ζευγάρι μαθητών το φυλλάδιο που θα βρείτε παρακάτω. 

Κάθε ένας από τους 2 παίκτες θα πρέπει να έχει έναν μαρκαδόρο διαφορετικού χρώματος από του συμπαίκτη του. Επίσης, εφοδίασα το κάθε ζευγάρι παιδιών με 2 ζάρια στο καθένα από τα οποία έγραψα τους αριθμούς από το 0 έως το 5 σε κάθε έδρα. 


Ο κάθε παίκτης ρίχνει τα 2 ζάρια και προσθέτει τους αριθμούς που έφεραν οι ζαριές του. Έπειτα, χρωματίζει με τον μαρκαδόρο του το άθροισμα της πρόσθεσης στο φυλλάδιο. Αν δεν υπάρχει αριθμός που να αντιστοιχεί στο άθροισμα που έφερε και να μην έχει χρωματιστεί, τότε χάνει τη σειρά του. Νικητής είναι αυτός που θα έχει χρωματίσει τους περισσότερους αριθμούς-αθροίσματα.

Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο με το χταποδάκι από εδώ.

Στη συνέχεια παίξαμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι το οποίο είχε στόχο να εξασκήσει το παιδί στη νοερή ανάλυση του αριθμού 5. Χώρισα την τάξη σε ομάδες των 4 παιδιών και μοίρασα σε κάθε ομάδα το ταμπλό του παιχνιδιού, ένα ζάρι με αριθμούς από το 0-5 και 4 κύβους για πιόνια.


Ο κάθε παίκτης, ξεκινώντας από την "Αρχή", ρίχνει το ζάρι και τοποθετεί το πιόνι του στον πιο κοντινό κύκλο με τον αριθμό που μας δίνει 5 αν αυτός προστεθεί στη ζαριά μας. Π.χ. Αν φέρω 3, θα πρέπει να τοποθετήσω το πιόνι μου στο πιο κοντινό 2. Νικά αυτός που φτάσει πρώτος στο "Τέλος".


 Μπορείτε να κατεβάσετε το παιχνίδι κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα. Ελπίζω να σας αρέσει!


Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Επιστροφή στο Σχολείο!

Έφτασε η μεγάλη μέρα, λοιπόν! Ανοίγουν τα σχολεία! Ας ανασκουμπωθούμε! Είναι αλήθεια ότι οι πρώτες μέρες είναι αυτές με την περισσότερη αμηχανία. Είναι οι μέρες που θες να πεις κι εσύ την ατάκα "είμαστε μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα, δεν είμαστε;". Για να μη φτάσουμε, βέβαια, σ' αυτό το σημείο, καλό είναι να ψάξουμε τρόπους ώστε να κυλήσουν ευχάριστα και δημιουργικά αυτές οι πρώτες ώρες στην τάξη. Τα παιχνίδια γνωριμίας είναι ένας τέτοιος τρόπος. Κινούμενη σ' αυτή τη λογική, δημιούργησα ένα επιτραπέζιο παιχνίδι γνωριμίας για παιδιά των μικρών τάξεων (Α-Β' Δημοτικού), αλλά και του Νηπιαγωγείου.


Οι παίκτες ξεκινούν από την "Αρχή" και πρέπει να φτάσουν όλοι στο "Τέλος", απαντώντας κάθε φορά στην ερώτηση που αντιστοιχεί στην εικόνα της θέσης τους. Επέλεξα να βάλω εικόνες αντί για ερωτήσεις σε κάθε θέση του παιχνιδιού, έτσι ώστε να μπορεί να "διαβαστεί" και από παιδιά που δεν γνωρίζουν ανάγνωση. Επίσης, η εικόνα δίνει την ευελιξία για εισαγωγή νέων ερωτήσεων στο παιχνίδι σχετικών με αυτήν. Η ζαριά προσδιορίζει και τα βήματα του παίκτη προς τη νέα του κάθε φορά θέση. Στο ? ο παίκτης απευθύνει ερώτηση της επιλογής του και άσχετη με τις ήδη υπάρχουσες εικόνες σε άλλον παίκτη της ομάδας, ώστε να τον/τη γνωρίσει περισσότερο.
  Το παιχνίδι παίζεται σε ομάδες μαθητών, εκτυπώνοντας τόσες φορές το ταμπλό όσες και οι ομάδες. Επίσης, πρόκειται για μια ευχάριστη δραστηριότητα για τα παιδιά που τελειώνουν γρήγορα την εργασία τους και θέλουν να ασχοληθούν με κάτι μέχρι να τελειώσουν και τα υπόλοιπα παιδιά. Κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα, μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν το παιχνίδι.


Καλή διασκέδαση!